U trendu

U niškom KPZ otvoreno novo prijemno odeljenje

Nova zgrada za prijem osudjenika u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Nišu otvorena je danas popodne u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, vojske i policije.

Ministarka pravde Nela Kuburović kazala je da je KPZ u Nišu jedna od retkih ustanova koja je od devastirane postala ustanova za primer zahvaljujući „domaćinskom upravljanju“.

Ona je podsetila da je KPZ uspeo da iz sopstvenih prihoda vrati dugove koji su 2012. godine iznosili 150 miliona dinara.

„Od 2013. godine do danas u Zavodu je renovirano 17 objekata zahvaljujući čemu su kapaciteti sa smeštaj osudjenika povećani za 15 odsto“, rekla je Nela Kuburović.

Ministarka je kazala da je zahvaljujući i radu KPZ u Nišu naša zemlja napredovala u pogledu položaja zatvorenika.

„Bili smo na poslednjem mestu 2010. godine kada je reč o državama u Savetu Evrope, a sada smo bolji i od zemalja koje su u Evropskoj uniji“, izjavila je Kuburović i dodala u Srbiji trenutno ima 10.700 osudjenika, a smeštajni kapaciteti iznose 9.600.

Dodala je da je zbog tog broja mnogo pažnje posvećeno investicijama u Kazneno-popravnim zavodima kako bi se povećali smeštajni kapaciteti.

Upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović kazao je da je proteklih meseci u niškom Zavodu kompletno završena patrolna staza, renovirana upravna zgrada izgradjena još 1934. godine, šetna staza i prateći objekti.

Dodao je da je izgradnja prijemne zgrade plaćena iz državnog budžeta – 176 miliona dinara, a da su ostali radovi vredni 20 miliona dinara finansirani iz sopstvenih prihoda.

„Ranije se prijemno odeljenje nalazilo u centru Zavoda pa je postojala mogućnost da novi osudjenici koji dodju sa nekom zaraznom bolešću zaraze veliki broj drugih osudjenika. Sada takva mogućnost ne postoji“, rekao je Grbović i dodao da će osudjenici odlaziti u druge paviljone Zavoda tek nakon trijaže od mesec dana.

On je rekao da je jedino još preostalo da se u KPZ-u izgradi bolnica za lečenje osudjenika sa juga Srbije. „U toku je izrada projektne dokumentacije, a izgradnja bi trebalo da počne 2019. godine“, istakao je Grbović.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Kakva radost, kakva sreća! Disciplina sve je veća! I još u novim objektima… Očekuje se naročito veliki rast ove grane privrede.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike