U trendu

U niškom kraju radi samo jedna krečana

Krečana kod sela Kunovica jedina je u niškom kraju u kojoj se kreč proizvodi na tradicionalni način, loženjem vatre u podnožju kupe ozidane od kamena krečnjaka.

Proizvodnja po tradicionalnoj recepturi zahteva da vatra u krečani gori neprestano 60 sati zbog toga se meštani po pravilu udružuju i na smenu lože vatru.

Žitelji Kunovice Siniša Mišić, Bratislav Stojanović, Sveta Mišić i njegova supruga Dušica već nekoliko godina zajednički proizvode kreč.

Dušica Mitić (60) kazala je agenciji Beta da su njen suprug i ona počeli da proizvode kreč 2000. godine, nakon što su ostali bez posla u Elektronskoj industriji.

„Veoma je težak posao ali drugi nemamo, a od nečega mora da se živi. Imamo sina i ćerku, snaju, zeta, unuke“, izjavila je ona.

Prema njenim rečima, za zidanje krečane potrebno je osam tona kamena, a da bi se od kamena dobio negašeni kreč izgori se oko 25 kubika drveta.

„Kamen ručno kopamo i utovarujemo u kamenolomu u Sićevačkoj klisuri, a i drva sami sečemo po planini i dovozimo do Kunovice. Najteži deo posla je ipak zidanje krečane, tu se svaki kamen preturi preko ruke“, rekla je Dušica Mitić.

Ona je dodala da onog časa kada se vatra u krečani potpali proizvodjači kreča skoro ne spavaju jer ukoliko se vatra ugasi na kratko sva muka propada.

„Menjamo se na pet sati, duže ne može da se izdrži pored ložišta. Ložimo non-stop i održavamo temperaturu na oko 1.800 stepeni Celzijusovih“, kazala je Mitić.

U pauzi izmedju dežurstava kod krečane, dodala je Mitić, ona stiže da završi sve kućne poslove, ali i da čuva stoku i živinu, da zasadi povrće u plasteniku, kao i da radi na njivi i u voćanjacima.

Njen suprug Sveta Mitić (64) objasnio je da loženje, kada se vatra potpali, nije jedini posao krečara.

Prema njegovim rečima, kada kamen počne da se pretvara u kreč, proizvodjači moraju krečanu da zatrpavaju crvenim kamenom da bi se u njoj održavala visoka temperatura.

„Tokom proleća i leta ozidamo pet, šest krečana, a od jedne dobijemo izmedju pet i šest tona kreča koje sa ortacima delimo „na ravne časti“, kazao je Mišić.

Prema njegovim rečima, proizvodi se kreč samo po narudžbini.

„Sve je manje posla za krečare jer su kreč zamenili različiti veštački materijali. Mnogi su odustali jer je cena kreča svega 10 do 11 dinara po kilogramu, a ulaganja u nabavku kamena i drveta su velika“, naglasio je Mišić.

On je rekao da je sredinom prošlog veka u Kunovici tokom proleća i leta stalno gorelo po pet krečana, ali su odavno sve ugašene.

Kako je rekao, ugašene su odavno i krečane u okolnim selima na obroncima Suve planine i Seličevice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar