U trendu

U Nišu obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije

Polaganjem venaca i verskom službom ispred spomenika žrtvama NATO bombardovanja u Nišu danas je obeležen 7. maj  –  Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije.

Tog datuma 1999. godine, u neposrednoj blizini niške tvrdjave od kasetnih bombi nastradalo je 16 stanovnika Niša, a istoga dana od kasetnih bombi u Srbiji je nastradalo više od 60 ljudi.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović ocenio je nakon polaganja venca da ne postoji opravdanje za zlo koje je naneto civilima, „običnim ljudima koji nisu bili pretnja NATO-u“.

„Nema opravdanja ni za zločinačku NATO agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju“, izjavio je Popović.

On je rekao i da će Srbija na današnji dan uvek podsećati svetsku i domaću javnost i da će se suprotstavljati zlu bilo gde da se pojavi u svetu.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić izjavio je da je ono što je pre 17 godina učinjeno Srbiji i Nišu zločin koji nikada ne sme biti zaboravljen.

„Naši sugradjani su poginuli na putu do posla, na putu do pijace. Bili su nevini poput trogodišnjeg deteta koje je izgubilo život i poput starca od 86 godina, koji je takodje ovde nastradao“, rekao je Perišić.

On je naveo i da se uvek prilikom obeležavanja 7. maja moramo rukovoditi rečenicama „Nikad oprostiti“ i „Nikad zaboraviti“.

Vence na spomenik žrtvama NATO agresije položili su predstavnici Ministarstva za rad, grada Niša, Nišavskog okruga, policije, Rusko-srpskog humanitarnog centra, boračkih udruženja i udruženja gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.