U trendu

U Nišu oslikan mural sa likovima poginulih vojnika na Košarama

Na jednom od zidova ograde u neposrednoj blizini stadiona i hale Čair proteklih dana završen je mural sa likovima četvorice stradalih boraca sa Košara – Dragana Grubića (26), Dejana Mitića (23), Ivana Vasojevića (24) i Predraga Leovca (24).

Mural je oslikao akademski slikar iz Niša Sava Mišić, na predlog dvojice prijatelja, takodje Nišlija, Mladena Stankovića i Miloša Rašuoa.

Stanković je agenciji Beta kazao da su sva trojica veliki poštovaoci vojnika koji su se borili na Košarama 1999. godine i otuda ideja o muralu.

„Želeli smo da podstaknemo ljude da se informišu o toj bici koju je naša vojska vodila. Oni upućeniji znaju da bitka na Košarama predstavlja najvažniju bitku u modernoj istoriji Srbije. Njome je sprečena kopnena invazija i okupacija naše zemlje tokom NATO agresije“, istakao je Stanković.

On je podsetio da su murali posvećeni herojima sa Košara uradjeni u Beogradu, Negotinu i Kosovskoj Mitrovici, ali je prvi put u našoj zemlji uradjen mural sa likovima boraca.

„Vodnici Dejan Mitić i Ivan Vasojević, i potporučnik Predrag Leovac nastradali su u borbama na Kosovu i Metohiji, a Dragan Grubić nastradao je nesrećnim slučajem 2004. godine“, rekao je Stanković.

Pored likova vojnika, na muralu je ispisan i stih: „Ubacite u bukvare ljutu bitku za Košare, neka znaju srpski djaci gde su ginuli junaci“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar