U trendu

U Pančevu predata kineska donacija Vojsci Srbije

U Kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu obavljena je primopredaja kineske donacije Vojsci Srbije, a vrednost doniranih sredstava je oko 900.000 evra.

Vojska Srbije dobila je 16 gumenih čamaca, isto toliko vanbrodskih motora, pet motornih sanki i 10 prenosivih uredjaja za otkrivanje eksplozivnih naprava.

Primopredaji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Zoran Djordjević i kineski ambasador Li Mančang.

Ministar odbrane Srbije i ambasador Kine potpisali su protokol o primopredaji opreme.

Vučić je istakao da je reč o značajnoj donaciji za Vojsku Srbije, naglasivši značaj prijateljskih odnosa Srbije i Kine.

„Ponosan sam na činjenicu da smo uspeli da izgradimo tako prijateljske odnose sa Kinom i da postanemo, iako brojčano mali narod, pouzdan i siguran prijatelj kineskom narodu kao što su oni nama uvek bili“, rekao je Vučić.

Djordjević je izrazio zahvalnost ambasadoru, kao i Narodnoj Republici Kini, koja je, kako je naveo uvek bila spremna da pomogne Srbiji.

„Ovo nije prvi put da Kina daje donaciju našoj zemlji i Vojsci, a bili su tu i kad su bile poplave i kada god je bilo potrebno“, rekao je Djordjević, navodi se u saopštenju.

Mančang je istakao da je donacija izraz prijateljstva kineske armije prema srpskoj vojsci.

„Nastavićemo sa sličnom saradnjom, a očekujem da ćemo realizovati i drugu donaciju“, naglasio je kineski ambasador.
Gumeni čamci namenjeni su za prevoz ljudi, specijalnog tereta, desante malih grupa ljudi i biće rasporedjeni u rečnu flotilu i specijalnu brigadu Vojske Srbije.

Čamci, sanke i oprema za otkrivanje eksplozivnih sredstava biće korišćeni u tri misije Vojske Srbije – za odbranu zemlje, u multinacionalnim operacijama i za pomoć civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.