U trendu

U petak izveštaj DRI o reviziji raspolaganja državnom imovinom

Državna revizorska institucija (DRI) Srbije danas je najavila da će u petak, 17. jula, objaviti rezultate druge revizije svrsishodnosti poslovanja koja se odnosi na raspolaganje nepokretnostima u svojini države.

„Tema revizije je izabrana zbog višedecenijskog interesovanja javnosti za broj i vrednost nepokretne imovine u svojini Republike Srbije i kako se njome raspolaže. Dodatni razlog za odabir ove teme su i utvrđene brojne nepravilnosti u izveštajima finansijskih revizija i revizija pravilnosti poslovanja u evidentiranju, praćenju i sprovođenju popisa nefinansijske imovine u stalnim sredstvima i u delu nepokretnosti, kao jednog od oblika nefinansijske imovine“, saopštila je DRI.

Kako je navedeno, revizija svrsishodnosti je sprovodena u Republičkoj direkciji za imovinu, koja vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u svojini Republike Srbije, a ključno pitanje te revizije je u kojoj meri je uspostavljena evidenciju državne nepokretne imovine, kako se raspolaže tom imovinom i da li se mogu uvećati prihodi po osnovu njeni.og korišćenja.

Cilj revizije je sistemsko uređenje te oblasti, kako bi se svrsishodno upravljalo državnom imovinom.

Dosadašnje revizije su pokazale da država ne raspolaže jedinstvenom evidencijom o imovini, a revizori su imali teškoće i u prikupljanju dokumentacije o tome ko i pod kojim uslovima koristi nepokretnosti u državnoj svojini.

Takođe je utvrđeno da je potcenjena vrednost državne imovine.

Prva revizija svrsishodnosti koju 2014. godine objavila DRI odnosila se na korišćenje službenih vozila budžetskih korisnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar