U petak u Beogradu marš za legalizaciju medicinske primene marihuane

Udruženje građana “Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa” (IRKA) održaće u petak, 4. septembra u Beogradu, “Kanabis marš” sa kojeg će uputiti zahtev za što hitnije donošenje Zakona o medicinskoj primeni marihuane u Srbiji.

Kako je to udruženje objavilo na svojoj internet stranici, u Srbiji se veliki broj obolelih od raka ilegalno leči nedozvoljenim uljem od cvetova kanabisa zbog čega se IRKA zalaže za hitno donošenje Zakona koji će uvažiti prava obolelih, omogućiti im lično uzgajanje ili uzgajanje od strane ovlašćenih neprofitnih uzgajivača, kao i kontrolu kvaliteta semena i organske proizvodnje.

“Pored donošenja Zakona o medicinskoj primeni marihuane, zalažemo se i za donošenje Zakona o samolečenju koji će garantovati pacijentu pravo na korišćenje prirodnih alternativnih tretmana na račun zdravstvenog osiguranja – na recept, kao i za dekriminalizaciju kanabisa za ličnu upotrebu, što podrazumeva sadnju manje količine”, piše na sajtu udruženja.

Dodaje se da bi Srbija, po ugledu na Španiju, trebalo da dozvoli socijalne kanabis klubove u kojima besplatno prave ulje za obolele, što bi otvorilo i nova radna mesta za tehnologe.

Kako se navodi, pokretanje novih eko-industrija, zasnovanih na proizvodnji i peradi konoplje, imalo bi i pozitivan ekonomski efekat za državu.

Udruženje IRKA osnovali su 2013. godine u Beogradu oboleli od raka, članovi njihovih porodica i građani koji žele da im pomognu da što je moguće pre dobiju mogućnost da legalno uzgajaju, nabavljaju i u lečenju koriste kanabis i ekstrakt cvetova te biljke.

(Beta)

Ostavite komentar