U trendu

U Pirotu otvoren prvi Festival sira i kačkavalja

Uz učešće dvadesetak proizvodjača iz svih krajeva Srbije, u Pirotu je danas otvoren prvi Festival sira i kačkavalja koji bi prema najavama organizatora, trebao da postane tradicionalna manifestacija.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je očekivanje da će festival u narednim godinama poprimiti medjunarodni karakter i da će učešće u njemu uzeti i proizvodjači iz Francuske i drugih država.

„Ovo je tek početak. Siguran sam da ćemo za godinu ili dve ovde imati francuske ali i sireve iz drugih zemalja“, kazao je Vasić, izraživši zadovoljstvo „što se sve više gradjana okreće stočarstvu“.

Prema rečima direktora Turističke organizacije Pirota Bratislava Zlatkova, pirotski kačkavalj i peglana kobasica imaju „zapaženo mesto u gastro-turističkoj ponudi Srbije“.

„Mislim da će ovaj festival zaživeti kao što je zaživeo naš Sajam pirotske peglane kobasice jer već sada imamo dosta turista iz susedne Bugarske“, kazao je Zlatkov, najavivši da će sledeće godine manifestacija biti održana sredinom juna u srednjovekovnoj tvrdjavi Momčilov grad.

Festival sira i kačkavalja organizovala je gradska Turistička organizacija uz podršku pirotskog Opšteg Udruženja preduzetnika i Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ a pod pokroviteljstvom Skupštine grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.