U trendu

U Preševo od juče stiglo 11.000 izbeglica

U Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu od ponoći do podneva registrovano je 3.700 izbeglica, dok trenutno više od 300 izbeglica u centru čeka da se registruje, a još oko 500 izbeglica je u redu ispred prihvatnog centra, izjavila je danas predstavnica za štampu kancelarije UNHCR u Beogradu Mirjana Milenkovski.

Milenkovski je za agenciju Beta izjavila da je u sredu u Prihvatnom centru u Preševu registrovano 6.500 izbeglica, što je dosadašnji dnevni rekord.

„Broj izbeglica se ne smanjuje, samo u oktobru je u Prihvatnom centru registrovano 102.520 tražilaca azila. Svi koji čekaju da se registruju u Preševu sklonjeni su od kiše tako što su napravljeni zakloni od cerade“, rekla je ona.

Dodala je da su unutar centra postavljeni šatori kao i u Miratovačkom polju gde se izbeglice zadržavaju pre ulaska u Preševo.

Milenkovski je rekla da zasad nije bilo potrebe da se aktivira centar za registraciju izbeglica u bujanovačkoj fabrici akumulatora Svetlost, jer su kapaciteti za registraciju u Prihvatnom centru u Preševu višestruko povećani i za sada sve izbeglice koje stižu iz Makedonije mogu tamo i da se registruju.

„Policija u Preševu je u junu, kada je počeo da se ubrzano povećava broj izbeglica, imala dva kompjutera za registraciju a sada ih, uz pomoć UNHCR-a ima 14. Neki kompjuteri koji su bili opredeljeni za centar za registraciju u Bujanovcu povučeni su u Preševo, da bi se ubrzao proces izdavanja dokumenata“, kazala je Milenkovski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.