U trendu

U PTT muzeju održana tribina o epohalnom pronalasku – ugljeniku C60

U muzeju Pošta Srbije večeras je održana trbina na kojoj je predstavljeno epohalno otkriće u nauci – pronalazak ugljenika C60, zaslužnog za razvoj nanotehnologije, a na kojoj je govorio profesor dr Djuro Koruga s Mašinskog fakulteta u Beogradu koji je pronašao njegovu primenu u kozmetici i nanofotonici.

Uoči početka trbine „Čudesni nanosvet ugljenika C60“, Koruga je za agenciju Beta govorio o svom radu, ali i o karateristikama molekula ugljenika C60 poznatog i pod nazivom fuleren, koji je otkriven 1985.

„On je čvršći od dijamanta po svojoj molekurnoj strukutri, a otkriven je onda kada mu je bilo vreme, mada u prirodi postoji od vajakada, otkriven je u komsičkoj prašini, a našli su ga i u metoritima koji su pali na Zemlju, ali su stariji od Zemlje“, kazao je Koruga.

On je početkom devedesetih, boraveći na Univerzitetu Arizona (SAD) u Laboratoriji za napredne biotehnologije, osmislio je nanoharmonizujuću tvar (NHS) koja ulazi u sastav novih krema, losiona i voda za osvežavanje lica (patentom zaštićena u SAD i u svetu).

Njegovo istraživanje poslužilo je za razvoj nano kreme i trenutno se radi na njenom plasiranju na tržište, a zaslužan je i za primenu u nanofotonici, odnosno njegoj primeni za korišćenje karateristika svetlosti koji najbolje odgovara ljudskom organizmu, pre svega oku.

„Kada je u pitanju nanofotonika, radi se na novom tipu filtera koji će biti primenjiv u okviru postojećeg aparata bioptrona“, dodao je Koruga.

On podseća da se ugljenik C60 koristi i u oblasti inženjerstva, pre svega za punjenje baterija, kao i u oblasti nanoračunara.

Kustos PTT muzeja Željko Sarić istakao je da otkiće ugljenika C60 neverovatno dostignuće nauke, a da je cilj tribine bio ne samo upoznavanje javnosti sa njegovim karateristikama, već i popularizacija rada profesora Koruge.

„Djuro Koruga jedan je od pet profesora koji su radili na istraživanju ugljenika C60. Prva dvojica (Robert Kerl i Ričard Smoli) dobila su Nobelovu nagradu“, istakao je Sarić.

Predavanje profesra Koruge, pratilo je veliko interesovanje, jer su sva mesta bila popunjena, a to je bila 25. tribina koju organizuje PTT muzej od 2015. godine.

„Tribina je zaživela kada se svi kulturni dogadjaji gase. Gase se predavanja, časopisi iz poznatih razloga, pre svega finansijskih, mi smo uspeli da na jednom lepom mestu, da omasovimo predavanja i da iznesemo na svetlost dana sjane ljude, naučnike, istoričare“, kazao je Sarić.

Najavio je da će u februaru biti organizovana i tribina „Srbi u Velikom ratu“, u martu o poljskom lekaru Ludviku Hiršfeldu koji je pomagao srpskim ranjenicima, a u junu predavanje „Nikola Tesla u Beogradu“.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar