U trendu

U Rigi završni dan Petog samita 16+1

Samit lidera zemalja Srednje i Istočne Evrope i Kine 16+1, kome prisustvuje delegacija Srbije predvodjena premijerom Aleksandrom Vučićem, biće završen danas u glavnom gradu Letonije, Rigi.

Srbija je juče, prvog dana Samita potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 miliona evra.

Medju potpisanim ugovorima su oni koji se odnose na modernizaciju i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta na deonici Beograd-Stara Pazova, zatim na izgradnji Koridora 11 i dela obilaznice oko Beograda, na deonici Surčin-Obrenovac.

Prema rečima premijera, Srbija je jedina zemlja koja je u Rigi potpisala sporazum sa Kinom o viznoj liberalizaciji što će uticati na povećanje broja kineskih turista i biznismena u Srbiji.

Vučić se juče sastao i sa kineskim premijerom Li Kećangom, a razgovarao je sa premijerkom Poljske Beatom Šidlo i premijerima još 11 zemalja.

U Rigi su se prvi put sastali Vučić i novi hrvatski premijer Andrej Plenković.

Srbija se na samitu Evrope i Kine nada i rešenju za RTB Bor.

Vučić je izjavio da će tokom u Rigi „moliti i klečati na kolenima, ako treba“, da najpoznatije kineske kompanije preuzmu i RTB Bor, jer kako je rekao, zbog niske cene bakra samo kineske kompanije mogu da kupe i ožive taj kombinat.

U srpskoj delegaciji su i potpredsednici vlade Ivica Dačić i Zorana Mihajlović.

Na samitu sa Kinom učestvuju lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Madjarske, Makedonije, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.