U trendu

U rukama Srbije otvaranje 13 poglavlja

Srbija bi ove godine mogla da predstavi pregovaračke pozicije za 13 novih poglavlja u pregovorima sa EU, a nakon toga će biti na Evropskoj komisiji da pruži preporuke zemljama članicama, izjavio je šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport.

„Poglavlja se odnose na ekonomiju, finansije, kompanijsko pravo, carinsku uniju… Ako u tome uspe, ukupan broj otvorenih poglavlja mogao bi da bude skoro 20“, rekao je Devenport za „Blic“.

„Srbija je opredelila svoj put, a glavni prioritet Vlade je EU“, rekao je on i dodao da je pristupanje Uniji zapravo jako moćan alat za ekonomske i političke reforme, transformaciju i modernizaciju društva.

Na tom putu, kako je podsetio, Srbija je otvorila šest poglavlja, a jedno već i privremeno zatvorila.

„To je pozitivan uspeh i dostignuće srpskih vlasti, parlamenta i civilnog društva. Dosta je obaveza i na strani EU gde postoji velika podrška Srbiji, i to ne samo kroz otvaranje poglavlja, već i kroz programe i projekte u raznim oblastima“, rekao je Devenport.

Na pitanje da li su Briselski dogovor i njegovo sprovođenje glavno merilo za otvaranje poglavlja, Devenport je odgovorio da je dijalog Beograda i Prištine jako važan i da je tu zaista bilo napretka.

„Postoji podsticaji da se on nastavi, i to je jedan od faktora koje će zemlje članice sasvim sigurno razmatrati“, rekao je Devenport.

On je naveo da će se odazvati ako ponovo dobije poziv parlamenta da predstavi izveštaj EK i ako uslovi za diskusiju postoje.

Devenport ističe da je važno da on i premijer Aleksandar Vučić imaju stalne konsultacije i profesionalan odnos i da mogu da pričaju o svim aspektima odnosa Srbije i Unije.

„Odlične odnose imamo i sa ministrima, a premijerova podrška je uvek od ključnog značaja kad nešto treba raditi u okviru pregovora“, naveo je Devenport.

Kada je reč o odnosima Srbije i Hrvatske, on kaže da bilateralna pitanja ne treba da budu deo priče o proširenju.

„Hrvatska je saopštila da više nema rezervi na otvaranje poglavlja 26 tako da u 2017. ulazimo sa bitnim napretkom na ovom polju“, kazao je Devenport.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.