U trendu

U škole uvesti medijsku pismenost – zatraženo na tribini u Novom Sadu

Medijsku pismenost treba uvrsti u nastavne sadržaje i nema prepreka da se to učini već sada, rečeno je danas na tribini o medijskoj pismenosti i kulturi u Novom Sadu.

„Malo previše kukamo i stalno nekoga drugog krivimo. Uvodjenje medijske pismenosti u škole može da počne već danas, ali to zavisi od toga koliko su nastavnici spremni da nešto nauče“, rekao je šef Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dejan Pralica.

On je napomenuo da se „u nekim školama već uveliko  predaju sadržaji koji se tiču medijske pismenosti“, i da „niko nikoga ne sprečava“ da o medijskoj pismenosti predaje i drugde.

Profesorka novinarstva Dubravka Valić Nedeljković kazala je da je važno da medijska pismenost bude deo opšte kampanje, da bi se nastavnici obrazovali za medijsku pismenost i osposbili da o tome predaju u okviru redovne nastave.

Ona je ocenila da „gotovo ništa“ u pogledu medijske pismenosti nije uradjeno iz Medijske strategije, „sem što je ponešto iz medjunarodnog iskustva ugradjeno u domaće zakonodavstvo“.

„Ni medijska industrija ne razume da je za nju važna medijska pismenost, kako bi negovala buduću publiku“, kazala je Valić Nedeljković.

Ona je ukazala da je problem i to što je „publika često tehnološki pismena, ali medijski nepismena, pa zapravo ne razume šta čita“.

Po njenim rečima, digitalna medijska pismenost može da bude baza za digitalnu političku pismenost.

Navela je da su pojedine političke opcije u Srbiji prešle izborni cenzus zahvaljujući svojoj digitalnoj medijskoj pismenosti.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da u Srbiji ne postoji politička volja da se medijska pismenost uvede u obrazovni sistem.

On je podsetio da je nadležno ministarstvo osnovalo radnu grupu da to razmotri, ali da rezultat njenog rada još nije poznat.

Izdavač Zoran Hamović nije se složio da u Srbiji ne postoji politička volja za jačanje medijske pismenosti, „već pre ne postoji odgovarajuće znanje“.

Kulturološkinja Maja Vukadinović kazala je da mediji, danas više nego ikada ranije, omogućavaju, učešće publike.

„Možete da napišete svoj blog, da pokrenete svoj jutjub kanal.., mogućnosti za izražavanje su zaista velike“, kazala je Maja Vukadinović.

Tribinu u Medija centru Vojvodine su organizovali Izdavačko preduzeće Klio (Clio) i Pokret Novi optimizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.