U trendu

U Skupštini burno zbog izjave o Tačijevim Srbima

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije Nemanja Šarović nazvao je danas Srbe koji su deo kosovskih institucija, „Tačijevim Srbima“ što je izazvalo buru negodovanja vladajuće većine.

Šarović je na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo negodovao što je na početku rada predsednik odbora Milovan Drecun pročitao pismo srpske liste s Kosova kojim se izražava podrška Vladi i poziva na jedinstvo.

„U pravnom sistemu Srbije nikakva srpska lista ne postoji. To su Tačijevi Srbi, koji su birani u skladu sa Ustavom i zakonom Kosova. To su predstavnici u špitarskom sistemu, vi ste ponizili čitavu Skupštinu i ovaj odbor time što ste to uradili, nemate na to pravo“, rekao je Šarović.

Predsednik Odbora je upozorio Šarovića da neće dozvoliti da tako govori ni o jednom Srbinu s Kosova i da se neće libiti da mu izrekne opomenu.

Potom su poslanici Srpske radikalne stranke napustili sednicu Odbora Skupštine Srbije za Kosovo jer ih je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić uporedio s kosovskom ministarkom Editom Tahiri i „povredio dostojanstvo Parlamenta“.

Radikali su od predsednika Odbora Milovana Drecuna tražili da sednicu prekine dok se Djurić ne izvini, ali pošto se to nije desilo, oni su sednicu napustili.

„Predstavnik Vlade me je uporedio sa Editom Tahiri i rekao mi: ‘Sram te bilo!’. Bili ste dužni da ga prekinete i opomenete. Tražim od vas da prekinete sednicu jer se ne može nastaviti dok se Djurić ne izvini za nepoštovanje Skupštine“, rekao je Šarović, ali njegov zahtev nije uslišen.

Djurić je odgovarajući na kritiku Briselskog sporazuma i tvrdnju o davanju srpske imovine Albancima, rekao da radikali u sporazumu „kao i kosovska ministarka Edita Tahiri vide nešto čega nema“.

Djurić je zbog drugih obaveza napustio sednicu Odbora čim je usvojen izveštaj o radu Kancelarije od januara do juna 2016. godine, a informacije o dijalogu Beograda i Prištine poslanicima izlaže pomoćnik direktora Dragan Vladisavljević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar