U trendu

U Srbiji od limfoma godiĆĄnje oboli 1.000 ljudi

U Srbiji oko 1.000 ljudi godiĆĄnje oboli od nekog tipa limfoma (raka limfnih čvorova), a problem je ĆĄto pacijenti kasne da se obrate lekaru te se i početak terapije odlaĆŸe, rekao je danas predsednik Srpske limfomske grupe Darko Antić.

On je na tribini u Beogradu povodom obeleĆŸavanja Svetskog dana limfoma istakao da se poslednjih godina često postavlja pitanje kolika je svest pacijenata da moĆŸda iza obične tegobe koju osećaju stoji ozbiljna bolest.

„Prema istraĆŸivanju, dve trećine obolelih se posle mesec dana od prvih simptoma obratilo lekaru, ali je veliki procenat njih čekao čak tri meseca, a cilj nam je da se taj procenat smanji na oko pet odsto, ĆĄto je i svetski standard“, kazao je Antić.

On je dodao da su neki od simptoma visoka temperatura, pojačano znojenje, gubitak telesne teĆŸine i uvećanje limfnih čvorova.

Marko Simić iz Doma zdravlja Zemun rekao je da postoji mnogo uzroka uvećanja limfnih čvorova, ali da posebnu paĆŸnju treba obratiti ako su uvećani duĆŸe od ĆĄest nedelja.

„Nije svaka ĆŸlezda koja je uvećana maligna, ali svakako treba obratiti paĆŸnju, jer ako se limfom blagovremeno otkrije velike su ĆĄanse izlečenje, za čak oko 50 odsto obolelih“, istakao je Simić.

On je dodao da postoji viơe od 60 različitih podtipova limfoma.

Tribinu su organizovali UdruĆŸenje obolelih od limfoma LIPA i Srpska limfomska grupa kako bi informisali gradjane o prevenciji i lečenju te bolesti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar