U trendu

U Srbiji od raka jajnika godišnje umre 420 žena

Maligni tumori jajnika su najčešći uzrok smrti medju ginekološkim malignitetima, a od te bolesti u Srbiji godišnje umre oko 420 žena, upozorila je danas onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Suzana Vasović.

Ona je povodom Kancerološke nedelje kazala da sa oko 140.000 smrtnih ishoda u svetu rak jajnika predstavljaju peti vodeći uzrok smrti od kancera kod žena.

Procenjuje se, kako je istakla, da će broj žena obolelih i umrlih od raka jajnika do 2030. godine biti povećan za približno 60 odsto.

„Srbija se nalazi u grupi zemalja Evrope sa visokim stopama oboljevanja i smrtnosti od karcinoma jajnika. Statistika je pokazala da maligni tumori genitalnih organa čine oko 21 odsto svih slučajeva malignih oboljenja žena“, rekla je Vasović.

Prema njenim rečima karcinom jajnika je po učestalosti na trećem mestu (27,18 odsto), dok je karcinom grlića materice na prvom, a karcinom tela materice na drugom mestu po učestalosti.

Navela je da se maligni tumori jajnika javljaju u svim životnim dobima, ali da posle 40. godine njihova učestalost naglo raste.

„Na žalost, dijagnoza karcinoma jajnika se kod gotovo dve trećine bolesnica postavlja u uznapredovaloj fazi bolesti, kada su i rezultati lečenja lošiji. Razlog je nespecifični simptomi i nedostatak sigurne metode ranog otkrivanja“, objasnila je Vasović.

Dodale je da mali broj pacijentkinja, samo oko 15 odsto, kojima je bolest dijagnostikovana u ranom stadijumu, ima dobru prognozu, sa petogodišnjim preživljavanjem koje dostiže 80-90 odsto.

„Što se tiče sistemskog lečenja karcinoma jajnika u Srbiji, postoje mnogobrojni problemi. Iako je učestalost karcinoma jajnika u Srbiji slična kao u drugim evropskim zemljama, smrtnost od ove bolesti je veća, kao rezultat lošijeg ukupnog lečenja“ istakla je Vasović.

Ocenila je da su rano otkrivanje, bolje hiruško lečenje u visoko specijalizovanim ginekološkim klinikama, uz uvodjenje inovativnih lekova, ali i uvodjenje nekih standardnih citotoksičnih lekova koji još nisu dostupni u Srbiji, neophodni preduslovi za bolje lečenje karcinoma jajnika, a time i smanjenje smrtnosti od te opake bolesti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar