U trendu

U Srbiji registrovan 41 slučaj malih boginja

U Srbiji je do sada registrovan 41 slučaj malih boginja, rekla je danas epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i dodala da su dva slučaja praćena zapaljenjem pluća.

„Većina obolelih ima tipično kliničko ispoljavanje s povišenom temperaturom i tipičnim promenama na koži. Više od 70 odsto slučajeva je hospitalizovano, većina zbog mera predostrožnosti hospitalne izolacije i smanjenja verovatnoće daljeg prenošenja infekcija“, rekla Darija Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je ukazala da je 93 odsto obolelih bilo nevakcinisano ili je bilo nepotpuno vakcinisano.

„Nažalost, moralo je da se desi nešto ovako da bi se povećao obuhvat, jer do sredine ove godine manje od 30 odsto dece, konkretno dece sa područja Beograda, bilo je vakcinisano, a sada se približavamo i prelazimo polako 50 odsto. Slična situacija je i u drugim krajevima“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Upitana u kom trenutku se proglašava epidemija malih boginja, Kisić Tepavčevićeva je kazala da po svojoj definiciji epidemija predstavlja broj obolelih veći od uobičajenog, ali da su strožiji kriterijumi kada su u pitanju male boginje.

„Radi o oboljenju gde čak postoji globalna inicijativa i strategija za eliminaciju ili potpuno odstranjenje ove bolesti i naša zemlja je takodje usvojila akcioni plan za odstranjenje ove bolesti na teritoriji Republike Srbije“, rekla je ona i dodala da je pod tim okolnostima i jedan slučaj malih boginja predstavlja epidemiju.

„Već kada imamo dva slučaja oboljevanja s jasnom epidemiološkom povezanosti imamo jasne podatke da se radi o širenju ove bolesti na odredjenoj teritoriji, a znamo da se radi o oboljenju koje se izuzetno lako širi i da ovaj virus lagano pronadje osobu koja je osetljiva i koja nema imunitet“, kazala je Darija Kisić Tepavčević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.