U trendu

U Srbiji registrovano 227 medijatora

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da u Srbiji ima 227 registrovanih medijatora i da ministarstvo želi da podrži sve aktivnosti koje će omogućiti efikasniju i delotvorniju primenu sistema alternativnog rešavanja sporova.

Selaković je na drugoj godišnjoj konferenciji Nacionalnog udruženja medijatora rekao, da posrednici svojim ličnim profesionalnim i dostojanstvenim angažovanjem unapredjuje praksu posredovanja i afirmišu postupak posredovanja kao pogodan i preporučljiv način mirnog rešavanja sporova.

On je podsetio da su prve dozvole medijatorima izdate na period od tri godine, i da će se u postupku obnavljanja dozvola voditi računa o poštovanju Etičkog kodeksa i ispunjavanja obaveza propisanih zakonom i podzakonskim aktima.

On je medijatore podsetio da su obavezni da podnesu izveštaj o obavljenim posredovanjima do 31. januara 2016. godine, što je ukazano i u preporuci za pregovaračko poglavlje 23 sa Evropskom unijom, a kako bi se znao broj rešenih predmeta putem posredovanja.

Selaković je kazao da je u narednom periodu neophodno izraditi program mera radi promocije posredovanja, koji bi obuhvatao dalje upoznavanje stručne i laičke javnosti sa novinama u medijaciji i podizanje svesti o posredovanju.

Predsednik nacionalnog udruženja medijatora Blažo Nedić rekao je da medijatore u Srbiji čini više od 20 profesija u 25 gradova.

Prema njegovim rečima, promovisanju ovog načina mnogo bi doprinela država, ako bi u sporovima gde je ona učesnik, prvo potražila rešenje putem posredovanja pa zatim, ako to ne uspe, izlazila na sud.

„Država bi tako svojim primerom pokazala da je to nešto što se mora podsticati“, rekao je Nedić.

On je na skupu ukazao na ogroman broj nerešenih predmeta koji su stari po nekoliko godina i istakao da bi medijatori mogli dosta da pomognu u rasterećivanju pravosudnog sistema.

Zakon o posredovanju u rešavanju sporova usvojen je u maju prošle godine, a primenjuje se od 1. januara 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar