U trendu

U Srbiji se posle 30 godina ukida vakcina protiv KKS

Srbija 15. decembra ukida vakcinaciju protiv zarazne bolesti, klasične kuge svinja, nakon više od tri decenije koliko je ova mera trajala, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Time naša država stiče pravo da dobije status zemlje slobodne od klasične kuge svinja (KKS) a srpskim proizvođačima se u narednim godinama otvara mogućnost da izvoze svinjsko meso u EU.

U pitanju je jedna od bolesti životinja koja je obeležila višedecenijski period u Srbiji, bolest sa kojom su se generacije veterinara i farmera suočavali i koja je predstavljala sinonim za bolesti svinja na ovim prostorima.

„Uzimajući u obzir povoljnu epizootiološku situaciju i činjenicu da devet godina za redom nismo imali nijedan prijavljen i potvrđen slučaj bolesti KKS u zemlji, stekli su se uslovi za sprovođenje završne faze i prestanka vakcinacije svinja počevši od 15. decembra ove godine“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Zaštitna vakcinacija svinja, podsećaju stručnjaci, je mera koja se u cilju kontrole i sprečavanja širenja virusa KKS primenjivala decenijama unazad i bila je obavezna preventivna mera u uzgoju svinja.

Međutim, vakcinacija protiv klasične kuge svinja je kao i svaka druga vakcinacija, objašnjavaju, samo jedna od mera sprečavanja pojave i širenja bolesti i ima svoju upotrebnu vrednost u određenoj fazi, kada je potrebno hitno zaustaviti i kontrolisati bolest.

Ali, nije trajna mera i mera sa kojom se zarazna bolest iskorenjuje, jer ona ne isključuje prisutnost virusa, odnosno uzročnika oboljenja.

Resorno ministarstvo je pripremilo i donelo prateća podzakonska akta i procedure, sa izmenama i dopunama predmetnih odredbi, čime je odluka o prestanku vakcinacije dobila formalno pravni okvir.

Završetkom sprovođenja zaštitne vakcinacije, obustavlja se sprovođenje obavezne vakcinacije svinja protiv KKS i prelazi u fazu bez vakcinacije i dokazivanja statusa zemlje slobodne od ove bolesti, objašnjavaju nadležni.

Ova faza obuhvata period od najmanje 12 meseci od prestanka vakcinacije bez pojave bolesti, nakon čega bi država Srbija stekla pravo da zvanično aplicira za slobodan status od klasične kuge svinja prema zvaničnoj proceduri Evropske komisije i svetske organizacije za zaštitu zdravlja životinja (OIE).

U narednom periodu nakon prestanka vakcinacije, a u cilju dokazivanja statusa na KKS, neophodno je da se stalno sprovodi nadzor i dijagnostička ispitivanja u populaciji domaćih svinja uporedo sa monitoringom kod divljih svinja koji Uprava za veterinu vrši u kontinuitetu još od 2009. godine.

„Dobijanjem statusa zemlje slobodne od klasične kuge svinja, osim iskorenjivanja ove bolesti, omogućio bi se neometan izvoz svinja i svinjskog mesa u Evropsku uniju i provoz kroz zemlje EU za izvoz u Rusku federaciju, odnosno Evroazijsku ekonomsku zajednicu, što bi otvorilo niz mogućnosti za ekonomski benefit i ulaganja i razvoj svinjarstva u Srbiji“.

Da bi se ostvarili zacrtani ciljevi, a izbegla mogućnost da se ponovo pojavi ova bolest u nasoj zemlji, neophodno je, kažu, da se uključe sve nadležne stručne službe u zemlji kao i da se radi na podizanju nivoa svesti farmera o značaju sprovođenja svih biosigurnosnih mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar