U trendu

U Srbiji više novoinficiranih HIV-om

U Srbiji živi oko 3.200 osoba inficiranih HIV-om, a broj ljudi kod kojih je dijagnostifikovana HIV infekcija tokom 2015. godine, za 37 procenata je bio veći nego 2014, što je najveći broj novodijagnostifikovanih od 1987. godine, saopšteno je danas u Beogradu.

Tokom 2015. godine novootkriveno je 178 osoba inficiranih HIV-om, 45 osoba novoobolelih od AIDS-a , dok je 15 osoba umrlo od AIDS-a. Medju novoinficiranima su 173 muškarca i pet žena, rečeno je na konferenciji uoči Medjunarodnog dana sećanja na preminule 15.maja.

Danijela Simić iz Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ rekla je da je skoro polovina svih novootkrivenih inficiranih HIV-om 2015. godine registrovana na teritoriji grada Beograda – 77. U Vojvodini je registrovana 51 osoba, a 25 na teritoriji južnobačkog okruga.

Simić je navela da su te osobe zaražene većinom zbog nezaštićenih seksualnih odnosa, a zatim razmenom igala i špriceva. Medjutim za deset odsto novoobolelih nije naveden način prenosa HIV-a.

Ona je rekla i da je od 2005. do 2015. godine registrovano 11 dece koja su HIV infekciju dobila od majki koje nisu znale da su inficirane. Napomenula je da danas trudnice inficirane HIV-om imaju mogućnost pravovremenog uključivanja u sveobuhvatan program prevencije prenosa HIV-a sa majke na dete, koji omogućava da se u potpunosti spreči prenos infekcije.

Na konferenciji su predstavnici Instituta Batut, Ministarstva zdravlja Srbije i Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS ukazali su da je terapija za inficirane besplatna i dostupna onima kojima je lečenje indikovano, ali da bi mogla da bude savremenija.

Doktor Jovan Ranin sa Klinika za infektivne i tropske bolesti je ukazao da se adekvatnom terapijom za čak 96 odsto smanjuje mogućnost prenošenja zaraze što takodje ukazuje na njen značaj ne samo za obolele.

On je ukazao da se sa infekcijom HIV-a uz terapiju može živeti i 50 godina i istakao da zdravi sa HIV-om manje koštaju državu nego oboleli.

Na konferenciji je ukazano i na diskriminaciju u Srbiji prema zaražima.

Kako je rečeno, jedna trećina inficiranih je nezaposlena, a polovina nema sredstava za život ili imaju primanja manja od 20.000 dinara.

Zaštitnik gradjana Saša Janković rekao je da zabrinjava što i dalje ima onih koje diskriminišu ne samo gradjani, nego i institucije.

„Zato je potrebno podstaknuti one koji trpe diskriminaciju, da nam se obrate, jer to može da se reši, i postoji zakonska i ljudska spremnost da se to uradi“, rekao je Janković.

Na konferenciji je ukazano i da se procenjuje da u Srbiji, pored 3.200 registrovanih inficiranih, ima još oko 1.100 osoba koje ne znaju da su inficirane HIV-om.

U nedelju, 15. maja, povodom Medjunarodnog dana sećanja na preminule u više gradova u Srbiji održaće se akcija pod sloganom „Uključi, nauči ,osnaži“.

Ovaj medjunarodni dan se od 1983. godine obeležava u svetu u trećoj nedelji maja u znak sećanja na preminule i da bi se pokazala solidarnost s ljudima koji žive sa HIV-om, da bi se podigla svest u društvu, smanjila stigma i diskriminacija i dala nada novim generacijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.