U trendu

U Srbiji živi 2.076 osoba inficiranih HIV-om

U Srbiji, prema zvanično dostupnim podacima, živi 2.076 osoba inficiranih HIV-om, a procenjuje se da oko 1.100 osoba ne zna da je inficirano tim virusom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako je navedeno, jedini način da se otkrije HIV infekcija je da se osoba koja je imala neku rizičnu situaciju podvrgne testiranju.

„Svako testiranje na HIV treba da bude dobrovoljno, poverljivo i besplatno, uz obavezno savetovanje pre i posle testiranja, a u cilju pružanja pravih i stručnih informacija potrebnih osobi da donese odluku da li je pravi trenutak za testirnje, ali i da prepozna stvarni rizik“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da HIV pozitivne osobe imaju mogućnost da udju u program lečenja, kako bi infekcija HIV-om postala hronično stanje sa kojim se može kvalitetno i dugo živeti.

Pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše se stanje zaražene osobe i smanjuje se mogućnost daljeg prenošenja, naveo je „Batut“.

Povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a oglasila se i Unija organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om ocenivši da se Srbija nije pomakla u rešavanju problema sa kojima se oboleli suočavaju u lečenju i ostvarivanju svojih prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar