U trendu

U srpskim lukama pretovareno 20 odsto više tereta

BEOGRAD – U prvih devet meseci ove godine u srpskim lukama je pretovareno 8,65 miliona tona robe ili oko 20 odsto više tereta u odnosu na isti period prošle godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, broj putnika u istom periodu, broj putnika takođe je povećan za petinu, uz pristajanje više od 1.000 kruzera.

„Tokom prvih devet meseci ove godine, u lukama je pretovareno 1,75 miliona tona više robe nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Agencije za upravljanje lukama. Najčešće pretovarena vrsta tereta su šljunak, pesak i kameni agregati, na drugom mestu su rude, na trećem su nafta i naftni derivati, a na četvrtom žitarice“, navodi se u saopštenju.

Na šest međunarodnih putničkih pristaništa, precizira se, do 1. oktobra pristala su 1.034 kruzera sa više od 142.000 putnika, što je 16,5 odsto više nego u istom periodu 2017.

Najviše pristajanja kruzera, od početka sezone do 1. oktobra, zabeleženo je u Beogradu, ukupno 530, zatim u Novom Sadu 314 i u Donjem Milanovcu 131. Na međunarodno putničko pristanište u Golupcu, koje je sa radom počelo u aprilu 2018. godine, do danas su pristala 34 kruzera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.