U trendu

U štrajku upozorenja 1.017 škola

Štrajk upozorenja počeo je u prepodnevnoj smeni u 1.017 škola, saopštili su danas predstavnici četiri reprezentativna sindikata u prosveti.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je na konferenciji za novinare da u prepodnevnoj smeni nije održan prvi čas u 1.017 škola i da takav odziv pokazuje koliko je nezadovoljstvo prosvetnih radnika.

„Kako će biti u po podnevnoj smeni videćemo“, kazao je Pavlović i podsetio da je jedan od razloga za štrajk to što prosvetni radnici još nisu dobili jednokratnu pomoć od države, obećanu pre šest meseci prilikom okončanja višemesečnog štrajka.

On je rekao da će o visini te pomoći biti reči na sastaku sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je zakazan za ponedeljak, 2. novembar u 9.00 časova.

Prema ranije potpisanom sporazumu Vlade Srbije i sindikata jednokratna pomoć u visini do jedne plate trebalo bi da bude isplaćena do kraja godine.

„Na poslednjim razgovorima smo uspeli da utvrdimo da će pomoć biti isplaćena od 20. do 30. novembra, ali da je potrebno utvrditi tačan iznos“, kazao je Pavlović i dodao da bi svih 108.000 zaposlenih trebalo da dobije u pomoć.

Reprezentativni sindikati navode da Vlada Srbije nije ispunila 10 tački sporazuma na koje se obavezala u Sporazumu o rešenju spornih pitanja u prosveti.

Predsednica Unije sindikata prosvetih radnika Srbije Jasna Janković istakla je da sindikati imaju zamerke na predlog Zakona o platama u javnom sektoru jer su izostavljena javna preduzeća, državne agencije i funkcioneri.

Prema njenim rečima, u „javnim preduzećima i agencijama najviše se zapošljavaju nestručni kadrovi“, ali „imaju nemerljivo veće u plate od zaposlenih u prosveti“.

Predstavnici sindikata su ukazali i na neprofesionalno ponašanje pojedinih direktora škola i dugogodišnju praksu da ne prijavljuju slobodna radna mesta, a potom primaju ljude preko veze, van spiskova nastavnika koji su ostali bez norme.

Oni navode da više od 200 direktora škola u Srbiji kriši zakon, a više od 156 u Beogradu, kao i da su podnete krivične prijave protiv 12 direktora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.