najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U svakom odeljenju u Srbiji četiri deteta doživelo seksualno nasilje

U svakom školskom odeljenju u Srbiji četiri deteta uzrasta od 10 do 18 godina je doživelo neku vrstu seksualnog nasilja, a samo sedam odsto žrtava prijavilo je slučaj nadležnim organima, pokazali su danas preliminarni rezultati prve nacionalne studije o seksualnom zlostavljanju dece Incest Trauma centra.

“Četiri deteta u svakom odeljenju u Srbiji je preživelo neki vid seksualnog nasilja i ima još četiri deteta koja poznaju nekoga kome se to dogodilo. U ovom trenutku, dvoje dece iz svakog školskog odeljenja izloženo je nasilju”, rekla je direktorka Incest Trauma centra Dušica Popadić na predstavljanju studije u Beogradu.

Ona je istakla da je od petoro dece koja su preživela seksualno zlostavljanje četiri devojčice i jedan dečak, dok je najčešće mesto gde se nasilje događa kuća (32 odsto) i društvene mreže (22 odsto).

Prema njenim rečima, studija je pokazala i da je oko 62 odsto dece koja su preživela nasilje odlučilo da ne identifikuje počinioca.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zorana Lužanin navela je da je to ministarstvo podržalo studiju, jer je za njih svaki oblik nasilja, a pogotovo seksualnog potpuno neprihvatljiv.

“Želimo da takve situacije nestanu i da ih svedemo na minimum i da vaspitno-obrazovni sistem postane bezbedno mesto za odrastanje dece. Ne samo da želimo nego ćemo i učiniti sve da se to ostvari”, dodala je ona.

Ona je najavila da će Ministarstvo “vrlo brzo” predložiti da u okviru svakog predmeta u svakom udžbeniku jedan deo bude posvećen toj temi.

Šef kancelarije Saveta Evrope Tim Kartrajt istakao je da je 20 odsto dece u Evropi preživelo seksualno nasilje, te da Savet Evrope veruje da je njihova obaveza da se tim problemom bave.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Oskar Benedikt ukazao je da je za proces pristupanja Srbije EU bavljenje ovim problemom, kao i izrada prve nacionalne studije veoma važno.

“Nadamo se da će rezultati stići do donosioca odluka i državnih organa!”, dodao je Benedikt.

Kako je ocenila zamenica zaštitnika građana za prava deteta Gordana Stevanović, problem je što se postojeći zakoni ne primenjuju, kao i što Krivični zakonik “još nije izmenjen”.

Ambasadorka Australije u Beogradu Džulija Fini rela je da je seksulano zlostabljanje izuzetno ozbiljan problem za čitavo društvo koji pogađa sve, bez obzira na pol, rasu i ekonomski položaj.

Nacionalna studija je urađena na uzorku od 2.053 dece iz 97 škola u 51. gradu Srbije.

U izradi studije su učestvovali i Ministarstvo prosvete, Jedinica za prevenciju nasilja, Centar za promociju zdravlja žena, a finansirale Evropska unija i Ambasada Australije u Beogradu, kao i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike