U trendu

U toku evakuacija srpskih državljana iz Sudana

Počasni konzul Srbije u Sudanu Ahmed Abdel Muti rekao je danas da je u toku evakuacija srpskih državljana iz te zemlje gde borbe suparničkih snaga ulaze u drugu nedelju.

„Šestoro srpskih državljana evakuiše se iz Kartuma zajedno sa državljanima Ujedinjenih Arapskih Emirata, druga grupa sa četvoro srpskih džavljana krenula je sa službenicima Ujedinjenih nacija, a u trećoj grupi sa turskim državljanima je i jedan srpski“, rekao je Muti za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ostali srpski državljani, kojih je u Sudanu ukupno oko stotinu, rešili su da ostanu, ili se zbog toga što imaju malu decu predomišljaju oko načina odlaska iz bezbednosnih razloga, rekao je počasni konzul.

Iz te zemlje danas je evakuisano diplomatsko osoblje SAD, a evakuaciju svojih državljana i diplomatskog osoblja počela je i Francuska, koja će takođe evakuisati, kako je navelo francusko minsitarstvo spoljnih poslova, i evropske državljane „savezničkih partnerskih zemalja“.

Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila između vojske generala Abdela Fataha al Burhana, de fakto vođe Sudana od puča 2021. godine, i njegovog pomoćnika koji mu je postao suparnik, generala Mohameda Hamdanea Dagloa, komandantom paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)