U trendu

U trci za najbolju djačku kompaniju Evrope čokolada od zrikavaca i narukvica za bolesne

Sajam učeničkih kompanija, 29. po redu, na kome timovi iz 37 zemalja Evrope predstvljaju nacionalne pobedničke projekte od proizvodnje čokolade od zrikavaca do onih koji spasavaju živote, otvoren je danas na Obilićevom vencu u Beogradu u prisustvu čelnika grada, ministra prosvete, zvaničnike Delegacije EU i ambasade SAD.

Najbolji medju projektima večeras će poneti priznanje evropske učeničke kompanije godine. Za to priznanje takmiči se i peta Ekonomska škola iz Beograda čiji su učenici napravili specijalnu narukvicu za hronične bolesnike.

„Narukvica ima QR kod čijim očitvanjem se dobijaju informacije o pružanju prve pomoći osobi koja je nosi“, rekli su agenciji Beta učenici te škole kojima je ministar Mladen Šarčević posebno poželeo uspeh, kako je rekao, iz više razloga, a jedan je taj što je njoj radio kao profesor pre 35 godina.

Timovi na štadnovima predstavljaju pobedničke projekte na nacionalnom nivou, a medju njima su aplikacija koja sprečava nasilje nad ženama, kapsule za rano otkrivanje šumskih požara, štap za slepe sa senzorom koji ukazuje na prepreku, posebne kacige za motore, djubrivo u kapsulama koje raznose dronovi ili ono koje se pravi od morskih algi.

Uz pomoć nekih od projekata djaci od kuće prave eskejp rumove, metalne vaze, nakit od biljaka, narukvice od recikliranih snoubordova, mirišljave kesice koje neutrališu mirise prljavog veša u koferu, izradjuju etikete koje govore da li je piće dovoljno ohladjeno.

Na skupu su govorili ministar prosvete Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.