U trendu

U Visokim Dečanima je recept za nacionalnu obnovu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić poručio je danas na Božić iz manastira Visoki Dečani da se u toj srpskoj svetinji na Kosovu nalazi recept za nacionalnu i duhovnu obnovu.

„Svima čestitam Božić i odavde sa Kosova i Metohije, iz Dečana šaljemo naše molitve i našu ljubav svoj našoj pravoslavnoj braći širom sveta“, rekao je Djurić, koji je prisustvovao liturgiji zajedno s ministrom za povratak u Vladi Kosova Daliborem Jevtićem.

Na najradosniji hrišćanski praznik – Božić, u manastiru Visoki Dečani Svetu arhijerejsku liturgiju služio je iguman manastira Sava Janjić, uz sasluženje monaštva i sveštenstva.

Nakon Božićne liturgije, iguman Sava Janjić je uz čestitku „Mir Božji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi“, rekao da se danas proslavlja veliki praznik, praznik mira, praznik koji sve treba da učvrsti u ljubavi, solidarnosti, zajednici i saosećanju prema drugima.Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je uz božićnu čestitku izrazio želju da svi oni koji su se sa Kosova raselili, sledećeg Božića, ovaj praznik proslave na svojim ognjištima i u svojim domovima.

Jevtić je pozvao sve komšije Albance da Srbima pomognu da se vrate.

„I danas želimo da pošaljemo poruku mira, poruku suživota, jer smatram da možemo zajedno da živimo na ovim prostorima, da u miru zajedno izgradimo bolju budućnost koja treba da bude drugačija od one koja nam je ne tako davna prošlost bila. Još jednom svima srećan Božić, da ovaj praznik proslavimo u miru i da sledeći Božić dočekamo, kao što sam već rekao, u većem broju, tu pre svega mislim na one koje su se raselili“, rekao je ministar Jevtić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.