U trendu

U Zagrebu protest zbog zatvaranja granica za izbeglice

Oko 300 ljudi okupilo se večeras u Zagrebu na mirnom protestu zbog zatvaranja balkanske migrantske rute, s porukom hrvatskoj vladi i vladama zemalja EU da se zatvaranjem granica za izbeglice daje zeleno svetlo krijumčarima i ugrožavaju ljudski životi.

Učesnici protesta na Markovom trgu neslaganje s politikom Hrvatske i EU prema izbeglicama iskazali su zvižducima i brojnim transparentima, a glasnu podršku dobili su svi koji su kroz brojne organizacije uključeni u pomaganje izbeglicama iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka, prenela je agencija Hina.

„Hrvatska je zemlja otvorenih vrata, koja ne sme da stoji iza odluka donesenih u EU i Turskoj, zbog svoje vlastite ratne i izbegličke prošlosti, kao i moralne obaveze prema ljudskim životima u opasnosti“, istaknuto je na protestu koji je organizovala inicijativa „Dobrodošli“.

Okupljeni su uz zvuke afričkih bubnjeva izrazili negodovanje zbog izjave premijera Tihomira Oreškovića nakon odluke o zatvaranju granica na balkanskoj ruti da je „nula izbeglica dobar rezultat za Hrvatsku“ ocenivši je sramotnom i poručujući da bi „jedini pozitivan rezultat za Hrvatsku bio prijem svih osoba kojima je sigurnost i zaštita potrebna“.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo: „I predsednica i premijer bili su ekonomski migranti“, „Kukavice otvorite granice“, „Bacili ste ljude krijumčarima“, „Istorija će vas pamtiti po bodljikavoj žici“, „Ne postoje oni i mi, svi smo ljudi“…

(Beta)

2 komentara
  1. Dragan

    To su ti što zarađuju na njihovom prevozu, izašli sa porodicom i rođacima.

  2. sasa

    Silni protest od 300 ljudi!? Ma dajte…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike