U trendu

Ublažavanje Platforme za poglavlje 35

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da je došlo do izvesnog ublažavanja Platforme za poglavlje 35 u odnosu na prvi nacrt, ali i da su se u javnosti pojavile spekulacije o promeni režima na integrisanim administrativnim prelazima.

„Tačno je da su se pojavile odredjene spekulacije o promeni režima na integrisanim administrativnim prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i u zavisnosti od razvoja dogadjaja u toku dana reagovaćemo. Ako bude nekih promena koje nisu u skladu sa Sporazumom, Srbija kao ni do sada neće ćutati“, rekao je Djurić za RTS.

Na pitanje da li se traži potpisivanje pravno obavezujećeg dokumenta o dobrosusedskim odnosima Srbije i Kosova, Djurić je naveo da Srbija svoju južnu pokrajinu može da tretira samo kao njen deo.

„Došlo je do izvesnog ublažavanja u odnosu na pravi nacrt (platforme). S obzirom da postoji veliki broj članica EU koje priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, nema sumnje da su teški pregovori pred nama“, kazao je Djurić i dodao da je platforma „takva kakva jeste“, ali da „ne traži eksplicitno da Srbija prizna nezavisnost Kosova“.

Djurić je rekao da je tekst platforme za Poglavlje 35 objavljen i da je reč o izuzetno teškom poglavlju, ali kako je naglasio, Srbija nije u razgovorima sa Kosovom samo zbog evropskih integracija.

„Poglavlje 35 za nas je izuzetno teško, jer na neki način povezuje normalizaciju odnosa sa našom južnom pokrajinom i evropske integracije. Pokazali smo da je moguće da kao pouzdan partner uprkos opstrukcijama Prištine napredujemo u pregovorima“, naveo je Djurić.

On je kazao da se Platformom traži primena i pregled do sada postignutih sporazuma (Beograda i Prišine) i ostavlja prostor i evropskim institucijama i državama članicama da one tumače na koji način treba da budu sprovodjeni sporazumi, a naveo je da u tom procesu za Srbiju ima odredjenih rizika.

Komentarišući navode da je Poglavlje 35 „blokirajuće“, Djurić je rekao da „sva poglavlja u dijalogu nose sa sobom mogućnost da ako bude velikog neslaganja zemlje koja traži prijem i zemalja koje o tome olučuju, taj proces bude zaustavljen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar