U trendu

Udovički o primeni Zakona o opštem upravnom postupku

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički rekla je danas da očekuje da će prilikom primene Zakona o opštem upravnom postupku (ZOUP) biti „dečijih bolesti“, kao i da će biti brzo savladane.

Ona je na regionalnoj konferenciji „Upravno-pravni okvir zemalja Zapadnog Balkana – Novi ZOUP“, istakla da će se primenom tog zakona znatno smanjiti broj provera i uverenja i drugih dokumenata, ali i da nije propisan način kako se podaci moraju razmenjivati medju organima uprave.

„Pred nama je neizvesnih 15 dana, moramo da vidimo kao će razmena u okviru državne uprave početi da funkcioniše. Uputstvo postoji, ali svaka jedinica ima slobodu da ispita i nadje najbolji način da izvrši razmenu podataka“, rekla je Udovički.

Dodala je da od 8. juna radi na primeni samo tri odredbe zakona, ali da će puna primena ZOUP-a početi sredinom naredne godine.

„Mi smo prebrojali preko 170 drugih zakona koji moraju da se usklade sa ZOUP-om i imamo rok za koji to moramo da ostvarimo, ali pitam se da li je taj rok dovoljan i da li ćemo moći toliko posla da uradimo“, rekla je Udovički.

Ocenila je da će nas taj proces doneti „evropskiju Srbiju“, i da je ZOUP pokazatelj kako se država odnosi prema gradjanima.

Na skupu su o svojim iskustvima primene ZOUP-a govorili i predstavnici zemalja iz regiona.

Načelnica Direkcije za državnu upravu pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Danijela Nedeljković Vukčević naglasila je da se veoma dugo radilo na izradi ZOUP-a, od 2011. godine, a da je njegova primena odlagana nekoliko puta.

„Početak primene ZOUP-a pomeren je sa 1. januara na 1. jul 2016. godine, medjutim uputili smo predog da se početak primene pomeri na 1. januar 2017. godine. Razlog je uskladjivanje sa više od 300 propisa“, rekla je Nedeljković Vukčević.

Jugoslav Georgievski iz Ministarstva informacionog društva i javne uprave Makedonije rekao je da se još radi kako na izradi novog ZOUP-a, ali i njegovom uskladjivanju sa drugim propisima.

„Problem je i to što smo još u procesu digitalizacije matičnih knjiga, bez čega ne možemo da počnemo digitalizaciju drugih dokumenata“, rekao je Georgijevski.

Jagoda Botički iz Ministarstva uprave Hrvatske, rekla je da iako se ZOUP primenjuje nekoliko godina, on i dalje treba da se usagašava sa drugim propisima i zakonima.

„Prošle godine doneli smo Strategiju razvoja državne uprave koja nalaže mehanizam uskladjivanja svih propisa koji se donse sa ZOUP-om. Pripremili smo i zaključak Vlade koji obavezuje to uskadjivanje“, rekla je Botički.

Primena odredbi ZOUP-a u Srbiji, koje državnoj upravi zabranjuju da traži podatke iz lične karte, izvode iz knjige rodjenih, državljanstvo i dokaz o prebivalištu, prilikom izdavanja dokumenata, počela je 8. juna.

Te odredbe predvidjaju i da su grdjani oslobodjeni plaćanja taksi za ta dokumenta, a službenici koji to ne budu primenjivali, biće kažnjavani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.