U trendu

Udovički: Od 1. marta projekat elektronske prijave beba

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je da bi od 1. marta trebalo da počne realizacija projekta eBeba, zahvaljujući kojem će roditelji odmah po rođenju deteta, iz porodilišta, moći da prijave novorođenče putem interneta.

Ona je na konferenciji povodom obeležavanja dana eUprave „eUprava kao temelj savremene države“, rekla da je reč o projektu koji bi na najbolji način državu približio onome što treba da bude, a to je servis građana.

„Cilj projekta je da se roditeljima omogući da još iz porodilišta, na jednom mestu, obave sve potrebne administrativne procedure za registraciju i osiguranje deteta, odmah kada se rodi, bez administrativnih troškova i šetnji, kako to danas čine“, rekla je Udovički.

Ona je dodala da će u drugoj fazi projekta i druge procedure biti objedinjene kroz jedan postupak.

Udovički je navela da se još uvek otklanjaju i usaglašavaju administrativne procedure, budući da treba da se stvore i tehničke mogućnosti za to, te da očekuje da će projekat zaživeti od 1. marta.

Govoreći o značaju eUprave, ona je navela da su mnoge zemlje koje su napravile velike i brze transformacije i modernizacije, to učinile koristeći, između ostalog, i eUpravu kao sredstvo.

U slučaju Srbije to se, kako je rekla, nije na taj način desilo, ali se trudimo da načinimo pomake.

Udovički je navela primer Makedonije koja je pre svega, kako je kazala, kroz korišćenje informatičkih sredstava i kapaciteta dostigla zavidan stepen modernizacije i funkcionisanja eUprave.

Ona je rekla da smo u Srbiji nasledili upravu koja nije tako razmišljala i nije na taj način koristila IT kapacitet i potencijal.

Udovički je navela da smo na početku rada ove vlade dobili državnu upravu sa vrlo naprednim kapacitetima za razvoj eUprave.

Kako je istakla, imamo vrlo moderan portal koji omogućava osavremenjivanje mnogih procedura, a građanima je na raspolaganju 150 elektronskih servisa, koji imaju 300.000 redovnih korisnika.

„Imamo visok stepen informatizacije i servisa u okviru uprave, ali nije sve integrisano u jednu pravu elektronsku upravu koju bi zvali modernom“, rekla je Udovički.

Ona je navela primer da vlada održava elektronske sednice na kojima se takođe može glasiti, i podsetila na uredbu iz 50-ih godina koja podrazumeva da razmena dokumenata bude zvanična, pa se cela elektronska vlada svodi na skeniranje dokumenata koji su razmenjivani ručno.

Udovički je rekla da Srbija u toj oblasti ipak napreduje i da je konačno na vratima usvajanje strategije eUprave.

Ona je takođe važnim ocenila to što su zacrtani određeni ciljevi među kojima i organizacione promene, koje podrazumevaju nužnu racionalizaciju i fiskalnu konsolidaciju, potom bolju strukturu službenika i profesionalizaciju i depolitizaciju, kao i pripreme za promenu procesa odnosno sveobuhvatne reforme na osnovu Zakona o opštem upravnom postupku.

Udovički je rekla da je cilj da naša uprava bude otvorena za još bolju komunikaciju, naročito kada je u pitanju kreiranje javnih politika.

„Politika otvorenih podataka je važna, radimo na tome i nadam se da ćemo tako pomoći da privreda dobije eUpravu koja je bolje služi i podstiče njen razvoj, kao i da ta uprava daje podatke na najjednostavniji i najjeftiniji mogući način“, zaključila je Udovički.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar