U trendu

Udruženja gradjana traže zaustavljanje svih problematičnih projekata u Beogradu

Nekoliko neformalnih udruženja gradjana i incijativa objavilo je danas zahtev da se obustave „svi problamtični i nezakoniti projekti“ koji su već započetiu Beogradu, saopštilo je danas neformalno udruženje gradjana „Pešaci nisu maratonci“.

Kao takvi navedeni su izgradnja žičare na Kalemegdanu, rekonstrukcija Gardoša u Zemunu, seča drveća na Košutnjaku, izgradnja spalionice smeća na deponiji „Vinča“, zaustavljanje najavljenih projekata uredjenja Savskog trga i Trga Nikole Pašića, kao i najavljeno uklanjanje Starog Železničkog mosta na Savi.

„Zašto bi preskupo popločavanje granitom bilo od veće važnosti i prioriteta od izgradnje kanalizacije u Borči, obalo-utvrde za poplave ili otvaranja novih vrtića ili podizanja plata zdravstvenim i prosvetnim radnicima“, upitala su udruženja gradjana.

Zahtevaju transparento donošenje odluka i javni pristup predloženim planovima, učešće gradjana u javnim raspravama i odlučivanju, poštovanje i sprovodjenje zakona, kako je ocenjeno,  pre svega od strane institucija koje bi trebalo zakon i da štite.

Na današnjem sastanku neformalnih inicijativa i udruženja gradjana u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu učestvovali su „Pešaci nisu maratonci“, „Ne dam kej“, „Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku“, „Beogradjani protiv noćne buke“, „Sačuvajmo naš parkić“ (Požeška), „Sačuvajmo Gardoš i Zemun“, „Stop uništavanju Košutnjaka“ i druge inicijative.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)