U trendu

Udruženja: Ne prihvatamo novac od Ministarstva – konkurs je bio nelegitiman

Novinarska i medijska udruženja iz Srbije i Vojvodine odlučila su da ne prihvate novac koji im je dodeljen za medijske projekte kojima su konkurisali kod Ministarstva kulture i informisanja, zbog toga što smatraju da je konkurs bio u potpunosti nelegitiman, saopšteno je danas.

Novinarska i medijska udruženja su navela da su o dodeli sredstava odlučivali nestručni i nekredibilni ljudi sa „jasnom političkom agendom“.

Kako se navodi, udruženja su se na ovaj korak odlučila kao izraz protesta jer se „katastrofalna praksa konkursnog sufinansiranja sa lokalnog nivoa, preselila na republički“.

Na ovaj korak su se odlučili i kao „izraz solidarnosti sa svim onim kvalitetnim i profesionalnim medijima i medijskim projektima koji nisu, zbog političke nepodobnosti, dobili novac na konkursu“.

Udruženja su u saopštenju upozorila da su konkurs ministarstva obeležile brojne nepravilnosti i nezakonitosti, od izbora i rada članova konkursnih komisija do toga da je novac gradjana namenjen javnom interesu otišao u „medije bliske vlasti koji rade potpuno suprotno javnom interesu“.

O dodeli novca iz budžeta su, navode udruženja, odlučivali pretežno predstavnici „fantomskih udruženja povezanih sa vlašću“ i anonimni medijski stručnjaci.

„Podsećamo da su novinarska i medijska udruženja pre nekoliko dana zbog ovog, najnovijeg skandala u izvedbi Ministarstva kulture i informisanja zahtevali smene ministra Vladana Vukosavljevića i državnog sekretara Aleksandra Gajovića kao jedini logičan potez Vlade Srbije ukoliko zaista iskreno želi da udje u dijalog sa novinarskim i medijskim udruženjima o izradi nove medijske strategije, ali i o rešavanju brojnih drugih medijskih gorućih problema, a upravo je zloupotreba konkursnog sufinansiranja jedan od njih“, dodaje se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija Lokal pres (LP) i Asocijacija onlajn medija (AOM).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar