U trendu

Udruženja: Opština Preševo diskriminiše nealbanske medije

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja zatražila je danas da opština Preševo poništi konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u 2016. godini jer je, kako se ocenjuje, direktno suprotan Ustavu i Zakonu o javnom informisanju i medijima Srbije.

U pismu predsedniku opštine Preševo Šćiprimu Arifiju, Koalicija je ukazala da konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine „neskriveno favorizuje medije koji informišu na albanskom jeziku i diskriminiše sva druga javna glasila“.

„Pravo učešća na konkursu opštine Preševo imaju ‘izdavač medija čiji medij ima sedište na teritoriji opštine Preševo… a koji proizvodi program na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi na teritoriji opštine Preševo’, kao i ‘pravno lice, odnosno preduzetnik, koji ima sedište na teritoriji opštine Preševo i koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja… na jezicima nacionalnih manjina u službenoj upotrebi u toj opštini“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je ukazala da na teritoriji te opštine od javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina postoje samo mediji koji informišu na albanskom jeziku, pa je jasno da su ostali mediji diskriminisani.

Medijska koalicija je dodala da će povodom novog diskriminatornog konkursa opštine Preševo zatražiti reakciju nadležnog ministarstava, kao i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Zaštitnika gradjana, Stalne konferencije gradova i opština i Misije OEBS u Srbiji.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih eleketronskih medija, Nezavisno Društvo novinara Vojvodine i Udruženje lokalnih izdavača Lokal press.           

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.