U trendu

Udruženje obolelih od melanoma na zemunskoj pijaci organizovalo akciju edukacije gradjana

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) danas je na zemunskoj pijaci organizovalo akciju edukacije gradjana o značaju prevencije te bolesti od koje u Srbiji godišnje oboli oko 650 ljudi, a umre 200.

Članovi tog udruženja, da bi podigli svest u javnosti o značaju borbe protiv melanoma (raka kože), svake godine organizuju razgovore sa gradjanima u nekoliko gradova Srbije, u okviru kampanje Euromelanom.

Deo te kamapanje koja se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije su besplatni pregledi gradjana koji su ove godine bili u 24 grada.

Kampanja je usmerena na podizanje svesti o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože, a moto ovogodišnje kampanje je „Borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi“.

Dermatolog i koordinator kampanje Euromelanom Lidija Kandolf-Sekulović je kazala da na osnovu dosadašnjih iskustva takvim pregledima kod 10 odsto pacijenata budu otkrivene promene koje mogu da budu znak pojave raka kože.

„Najvažnija poruka gradjanima je da se nepotrebno ne izlažu suncu, a kada su napolju u vreme kad je sunce najjače treba da budu propisno zaštićeni. To znači da koža ne sme da bude direktno izložena suncu bez ikakve zaštite odećom ili preparatima. Zaštita ne podrazumava da se štitimo samo tokom godišnjih odmora već cele godine“, kazala je ona.

Ukazala je da zdrave navike zaštite od preteranog izlaganja suncu treba da se stiču već od detinjstva da bi u budućnosti bilo manje obolelih od melanoma.

„U porastu je broj obolelih od melanoma i kod nas i u svetu. Trenutno se u Srbiji od te bolesti leči 1.000 ljudi, a 200 ima metastatski melanom što znači da se bolest proširila i na druge organe“, rekla je Kandolf-Sekulović.

Istakla je da je veliki napredak u prevenciji bolesti postignut time što je od februara ove godine zabranjena upotreba solarijuma za mladje od 18 godina.

„Dokazano je da upotreba solarijuma povećava rizik od obolevanja od melanoma i zato je savet dermatologa gradjanima da nikad ne idu u solarijume“, rekla je Kandolf-Sekulović.

Govoreći o lečenju melanoma ona je navela da je sada i u Srbiji svim pacijentima koji imaju tu bolest dostupna imunoterapija, a do kraja godine trebalo bi da imaju i kombinovanu terapiju, sa dva leka, što je standard terapije za melanomom u Evropi.

Članica Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) Beba Golubović je rekla da se trenutno u Srbiji ne leče svi oboleli od melamoma i da se nada da će svi oni uskoro dobiti odgovarajuću terapiju.

„Ljudi moraju da shvate koliko sunčanje može biti opasno i koliko je važna zaštita kože. Savetujemo gradjane kako da štite kožu, a obolele od melanoma kako se živi sa tom bolešću koja je izlečiva ako se otkrije na vreme“, istakla je ona.

Preporučila je samopreglede kože svakog meseca i obavezan odlazak kod lekara ako se primeti bilo kakva promena na koži.

Godišnje se u svetu dijagnostifikuje 132.000 slučajeva melanoma i tri miliona slučajeva drugih oblika raka kože, a ta bolest čini jednu trećinu svih maligniteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar