U trendu

Udruženje obolelih od melanoma traži uvodjenje kombinovane terapije i u Srbiji (VIDEO)

Kombinovana terapija pacijenata obolelih od melanoma, koja se sastoji od dva inhibitora i koja bi značajno olakšala lečenje, još nije dostupna u Srbiji, saopštio je danas predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, Savo Pilipović.

Povodom regionalnog kongresa o melanomu, Pilipović je objasnio da „lečenje jednim inhibitorom ili monoterapijom, koja mnogo brže daje daje rezultate, uz mnogo veće nuspojave, nije dovoljna pacijentima obolelim od ove bolesti“.

„Kombinovana terapija je evropski standard, jer kada imate dva inhibitora u terapiji dobijate dva leka gde je proces lečenja mnogo duži, ali nuspojave su mnogo manje“, kazao je Pilipović.

On je naveo da se nada da će ova terapija biti uskoro u Srbiji uvedena u sistem lečenja i da o tome pregovaraju Republički fond za zdravstveno osiguranje i proizvodjači lekova.

Kongres koji okuplja lekare i pacijente iz regiona, održava se četvrti put, što je, rekao je Pilipović, „sjajna prilika da se razgovara o lečenju melanoma“.

„Naše udruženje se bori za uvodjenje inovativnih terapija i do sada smo u tome imali uspeha, a imamo i psihološku podršku, veoma bitnu za pacijente“, rekao je Pilipović.

Načelnica Klinike Vojnomedicinske akademije za dermatologiju, Lidija Kandolf Sekulović, navela je da se „godišnje registruje 650 do 700 novoobolelih od melanoma i taj broj je sve veći i veći“.

„Poslednjih godina se povećava broj ranije otkrivenih melanoma. U Nemačkoj se preko 90 odsto slučajeva otkrije u ranoj fazi, dok se u Srbiji 30 odsto ljudi javi kasno“, rekla je Kandorf Sekulović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.