Udruženje obolelih od multiplom mijeloma:Potrebni efikasniji lekovi za najugroženije pacijente

Udruženje obolelih od multiplom mijeloma Srbije će 25. marta na onlajn skupu predstaviti izmene u smernicama za lečenje te bolesti i preporuke za vakcinaciju protiv infekcije kovid 19, najavljeno je danas.

Na taj način se Udruženje pridružuje brojnim akcijama u svetu kojima se u martu skreće pažnja na multiplom mijelom, pruža podrška obolelim od te bolesti i nastoji unaprediti njihovo lečenje i kvaliteta života.

Multipli mijelom, rak koštane srži, čini 10 odsto svih hematoloških maligniteta i dovodi do ozbiljnih komplikacija. Bolest se može javiti u bilo kom životnom dobu, a bolesnici imaju oslabljen imuni sistem i osetljivi su na virusne infekcije.

U Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, godišnje se dijagnostikuje 339 bolesnika sa multiplim mijelomom, što je značajan porast u poslednje tri godine.

„Oko 30 odsto pacijenata ima bolest visokog rizika i njima u našoj zemlji još uvek nije dostupna odgovarajuća, dovoljno efikasna terapija. Trenutno dostupne terapijske opcije mogu obolelim visoko rizičnim pacijentima da produže život u proseku za devet meseci“, ističe se u saopštenju Udruženja obolelih od multiplom mijeloma.

Dodaje se da su tim bolesnicima potrebni inovativni lekovi, koji su postali standard lečenja mijeloma u Evropi, a dostupni su bolesnicima i u zemljama regiona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.