U trendu

Udruženje tužilaca: Tekst izmena Ustava sprint unazad

Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je danas da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosudja, koju je Ministarstvo pravde poslalo Venecijanskoj komisiji, „sprint unazad“ s ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva.

Stefanović je za agenciju Beta rekao da konačna verzija Nacrta izmena Ustava ne donosi suštinske razlike u odnosu na incijalni tekst na koji je struka ranije upozoravala.

„Velika većina primedbi struke koje se odnose na tužilaštvo nije prihvaćena. Predloženi amandmani dovode do sprinta unazad sa ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva“, ocenio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ključan problem je taj što je smanjen broj tužilaca koje bira struka u tužilačkom savetu na četiri od ukupno 11 članova.

On je rekao da pet članova koji su istaknuti pravnici, bira parlament a da još dva člana ministar pravde i Vrhovni javni tužilac.

Stefanović je ocenio da je na taj način izvršena relokacija političkog izbora sa skupštine na Visoki savet tužilaca, koje postaje „radno telo parlamenta“.

„Nije nam jasno koja je onda funkcija takvog Saveta koji će većinom glasova onih koji nisu tužioci odlučivati o izboru šefova tužilaštva i njihovih zamenika, kao i o disciplinskoj odgovornosti. Na ovaj način stvara se sistem potpune kontrole rada tužilaštva od političke elite“, rekao je Stefanović.

On je rekao da bez isključivanja političkog uticaja „najosetljiviji i najvažniji slučajevi nikada neće doći na sud“ i da neće moći da se sprovede antikorupcijska politika.

„Čudno je da je prošla vlada u svom akcionom planu navodila da u sastavu Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca mora da bude bar polovina sudija i tužilaca, dok je ova vlada zaključkom usvojila predloženi nacrt Ustava u kojem su sudije i tužioci u ovim telima u manjini“, kazao je Stefanović.

Dodao da je to u suprotnosti sa Strategijom za reformu pravosudja i pratećim Akcionim planom i odlukom Evropskog suda za ljudska prava koji je ocenio da o disciplinskim postupcima nosioca pravosudnih funkcija treba da odlučuju nosioci tih funkcija.

Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je prošlog petka Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosudja i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar