U trendu

Ugljanin: Bošnjaci su protiv ekstremizma i terorizma

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin ocenio je večeras u Novom Pazaru da su verski ekstremizam i terorizam najveće zlo ljudskog roda, koje ugrožava medjunarodni poredak i svetski mir.

On je gradjanima na svečanosti povodom Dana bošnjačke nacionalne zastave rekao da mnogi, pre svega, neodgovorni političari i zlonamerni mediji, pokušavaju da verski ekstremizam i terorizam poistovete sa islamom i muslimanima.

„To je najveća glupost koju možemo čuti, jer ekstremizam i terorizam nemaju nikakve veze sa islamom, ali ni sa ostalim nacijama i verama, jer to mogu da učine samo oni koji ni u šta ne veruju. Nijedan vernik ne može da digne ruku na nedužnog čoveka, a kamoli na decu. BNV i Bošnjaci su protiv verskog šoviniza, nacionalnog fašizma, socijalrasizma, i svake druge vrste ekstremizma i teroriozma“, rekao je Ugljanin.

On je podigao bošnjačku nacionalnu zastavu sa odbojkašem Novog Pazara Irfanom Hamzagićem i kazao da je da je to sa zadovoljstvom učinio 26. put na mestu gde je pre isto toliko godina pozvao Bošnjake i ostale gradjane da ne poštuju tadašnju Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) i da ne ratuju protiv bilo kojeg jugoslovenskog naroda.

„Ovaj stav pre 26 godina je samo jedan tračak svetlosti u sandžačkoj istoriji, jer su Bošnjaci jedan od naroda koji je 1943. godine osnovao Zemaljsko antifašističko veće Sandžaka (ZAVNOS), a medju prvima smo formirali vojsku i suprostavili se fašističkoj mašineriji“, rekao je Ugljanin.

Svečanom podizanju bošnjačke nacionalne zastave prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora iz Beograda i susednih zemalja, predstavnici Koordinacije nacionalnih manjina, kao i svih sandžačkih lokalnih samouprava.

Nakon ove svečanosti održan je defile i Smotra bošnjačkih narodnih igara.

Za Dan bošnjačke nacionalne zastave izabran je 11. maj, dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.

Pored Dana bošnjačke nacionalne zastave, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar Dan Sandžaka i 11. jul Dan sećanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.