U trendu

Ugljanin: Potrebna revizija Akcionog plana za Poglavlje 23

Predsedavajući Koordinaciji nacionalnih saveta nacionalnih manjina Sulejman Ugljanin izjavio je da potrebna revizija Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u okviru Poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU i zatražio hitan sastanak sa ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić.

Ugljanin je agenciji Beta rekao da se nacionalna veća nacionalnih manjina pojedinačno, ali i udružena kroz Koordinaciju suočavaju sa mnogim problemima u radu, što se najbolje pokazalo na primeru usvajanja Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

„Akcioni plan, u procesu izrade, nije uvrstio bitne predloge nacionalnih veća nacionalnih manjina i u sebi ne sadrži ključne obaveze države Srbije prema nacionalnim manjinama“, rekao je Ugljanin.

Prema njegovim rečima, Akcioni plan nije razmatrao ni Savet Republike Srbije za nacionalne manjine koji čine predsednici svih nacionalnih veća, šest ministara i predsednik Vlade.

„Takav Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina je nelegitiman i potrebna je njegova revizija“, rekao je Ugljanin.

On je naveo da Koordinacija traži da se novim Akcionim planom jasno definišu i aktivnosti država u rešavanju problema manjina i utvrde nosioci aktivnosti, rokovi, potrebna sredstva i izvori finansiranja.

Ugljanin je dodao da Koordinaciju i sva nacionalna veća zasebno opterećuje i činjenica da zakoni koji regulišu pitanje nacionalnih manjina u Srbiji nemaju nijednu obavezujuću normu niti kaznenu odredbu, pa zbog toga manjine nailaze na česte, nepremostive prepreke u komunikaciji sa državnim službama, lokalnim samoupravama i drugim institucijama i organizacijama.

„Koordinaciji i nacionalnim većima pojedinačno je potrebna stručna, finansijska i organizaciona podrška za delotvorno učešće u procesu realizacije i praćenja Akcionog plana za nacionalne manjine“, rekao je Ugljanin i dodao da je u ime Koordinacije tražio sastanak sa ministarkom Anom Brnabić.

„Očekujem da se sastanemo u najhitnijem roku, da otvorimo ove teme i da na taj način nadjemo rešenja“, rekao je Ugljanin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.