U trendu

Uhapšen vlasnik muzičke kompanije zbog utaje poreza

BEOGRAD – Vlasnik muzičke kompanije iz Sremske Kamenice uhapšen je zbog sumnje da je utajio porez u ukupnom iznosu od 7,5 miliona dinara, saopstila je danas Poreska uprava.

Osumnjičeni, čiji inicijali nisu navedeni, tereti se da je izvršio krivična dela poreska utaja i neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

On je uhapšen u zajedničkoj akciji inspektora Poreske uprave – Poreske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva.

U saopštenju se precizira da se vlasnik muzičke kompanije sumnjiči da je od marta 2016. do marta 2018. godine podigao gotovinu u iznosu od 7.524.547 dinara koju je zadržao za lične potrebe, a taj prihod nije prikazao u poreskom bilansu.

Na taj način, umanjio je oporezivu dobit za 2016. i 2017. godinu i izbegao utvrđivanje i plaćanje poreza na prihode od samostalne delatnosti, kao i doprinose za socijalno osiguranje u iznosu od 2.860.781 dinara.

Takođe, u podnetoj PDV prijavi iskazao je poreski kredit u iznosu od 4.608.492 dinara sa neistinitim podacima o prethodnom PDV-u koji je iskoristio za neosnovani odbitak od dugovanog poreza i na taj način je izvršio krivično delo neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, navodi se u saopštenju.
Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, u kom rokui će biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.