U trendu

Uhapšeni poljoprivrednici simbol duboke krize na selu u Vojvodini

Pokrajinski sekretar za medjuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da su hapšenja poljoprivrednika kod Sombora simbol duboke krize na selu u Vojvodini, koja je posledica loše poljoprivredne politike sprovodjene od 2012. godine.

Kao primer Bugarski je na konferenciji za novinare u Novom Sadu naveo zabranu izvoza šećerne repe 2012. godine, aferu sa aflatoksinom u mleku 2013. godine, poslove sa arapskim investitorima 2014, kao i smanjenje subvencija po hektaru sa 12.000 dinara u 2015. i smanjenje na 4.000 dinara u 2016.

Prema njegovom mišljenju tom nizu loših poteza, pridružuje se najnovija situacija sa ne sprovodjenjem Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

„Kada pokušate da ozakonite kriminal uobičajeno je da naidjete na reakciju ljudi koji žive u tim selima“, kazao je Bugarski i ocenio da ljudi, kada se „fizički bore za svoju egzistenciju“, ne žive u demokratskom uredjenom društvu sa vladavinom zakona, već postoji „haos“.

Bugarski je tokom noći boravio u Apatinu, gde je šestoro poljoprivrednika iz Gakova juče uhapšeno u ataru tog sela pod optužbom da su napali traktoristu koji je pokušao da uzore jednu parcelu.

Bugarski je kazao da su informacije koje donosi iz Apatina „kontradiktorne“.

Prema rečima Bugarskog, to samo govori o teškoći problema, a izrazio je i nadu da će proces biti fer i sproveden hladne glave, u skladu sa utvrdjenim činjenicama.

Tokom prošle noći poljoprivrednici su skoro devet sati saslušavani u Sudu za prekršaje u Apatinu. Nakon toga vraćeni su u pritvor, a presuda treba da im bude izrečena danas.

„Mislimo da treba vratiti stvari tamo gde pripadaju – u zakon, i da se sprovedu procedure koje su propisane zakonom. Tražimo od republičke Vlade da odmah stavi van snage tu vrstu odredbe i da se vratimo uredjenom sistemu, da svaki poljoprivrednik ima pristojan život i dovoljno sredstava da može da živi i radi na selu“, rekao je Bugarski.

Poljoprivrednici su uhapšeni tokom protesta zbog uzurpacije zemljišta u opštini Sombor, gde tvrde da je uzurpirano oko 5.000 hektara.

Protestuju i protiv Zaključka Vlade Srbije donetog 11. marta, kojim je lokalnim samoupravama preporučeno da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.