U trendu

Ukinuta odluka o zabrani prodaje alkohola posle 22 časa

Skupština Beograda odlučila je danas da ukine zabranu prodaje alkoholnih pića od 22 sata do šest sati ujutro.

U obrazloženju odluke navedeno je da zabrana prodaje alkoholnih pića posle 22 časa nije donela željene rezultate već je prema podacima Unije poslodavaca Srbije, promet u Beogradu opao 30 odsto, a zaposlenost 9,9 odsto.

Istraživanje Privredne komore Beograda pokazalo je da je kao posledica te mere ukinuto 300 radnih mesta.

Odbornici su izglasali izmenu odluke „o radnom vremenu zanatstva i trgovine“ kojom se predvidja brisanje člana 11 i odluke koja se odnosila na zabranu prodaje alkohola u odredjenom vremenskom periodu.

Ta odluka bila je doneta u vreme prethodnog gradonačelnika Dragana Djilasa, aprila 2011. i godinama je izazivala protivljenje gradjana, ali i vlasnika radnji i ugostiteljskih objekata.

Djilas je takvu odluku pravdao navodeći da je tokom njene primene 40 odsto smanjena maloletnička delinkvencija. 

U medjuvremenu, oktobra 2012. godine, Ustavni sud Srbije je proglasio odluku grada Beograda o zabrani prodaje alkoholnih pića neustavnom. 

U junu 2013. godine, gradska uprava je opet usvojila sličnu odluku, koja je do danas bila na snazi.

Odbornik Demokratske stranke Zoran Alimpić rekao je da ta odluka „možda ograničava“ neka prava, ali je i dodao da štiti prava ljudi „koji hoće da mirno provedu noć, a ne da im neko banči pod prozorom“.

Prema njegovim rečima, statistika kojom se ukazuje na smanjenje prometa i gubitak radnih mesta je „neozbiljna“.

„Pa nismo mi baš toliki alkoholičari“, kazao je Alimpić i ocenio da je mogući cilj ovakve odluke da se zaradi prodajom alkohola.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.