U trendu

Uloga parlamenta u Srbiji dovedena u pitanje

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU, nije direktno odgovorila na pitanje Insajdera da li će EU reagovati na odnos predstavnika vlasti prema opoziciji i izostanak bilo kakvog dijaloga, ali je apelovala sve strane da učine sve što je u njihovoj moći, kako bi održale političku raspravu tamo gde joj je i mesto – u parlamentu.

„Međustranački dijalog treba podržati i održati u parlamentu. Nadzorna uloga parlamenta i proces izrade zakona dovedeni su u pitanje tokom prošle godine zbog nedostatka suštinske rasprave i parlamentarne debate. To bi hitno trebalo rešiti“, navela je Kocijančič.

Evropska unija, kako je rekla, podstiče sve aktere u Srbiji da uđu u dijalog s ciljem pronalaženja zajedničkih rešenja. „Da bi ulazak Srbije u EU bio uspešan, trebalo bi da bude nacionalni i inkluzivni projekt, uz pravilan međustranački dijalog o reformama EU“, navela je portparolka Federike Mogrini.

Ona je objasnila i svoju izjavu o protestima koju su, kako piše Insajder, mediji u Srbiji različito interpretirali.

„Mirne demonstracije su osnovno pravo u svim demokratskim zemljama. Stav Evroske unije s tim u vezi je uvek bio jasan, kao i stav da nasilje mora izbegnuto. Evropska unija očekuje od vlasti i opozicije u regionu da konstruktivno rade u svojim parlamentima, da odgovore na zahteve svojih građana u skladu sa svojim nastojanjima da se pridruže Evropskoj uniji. Napredak prema Evropskoj uniji je društveni proces koji takođe zahteva snažno i strukturno uključivanje civilnog društva“, navela je Maja Kocijančič u pisanoj izjavi za Insajder.

Prema njenoj oceni, legitimna su očekivanja građana regiona da će njihove vlasti sprovoditi reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i dobrog upravljanja.

Protesti koji su u toku su specifični za svaku zemlju, precizirala je ona.

(Insajder)

Napišite komentar