U trendu

Umesto da „peva“, ova srpska fontana jedva žubori

Fontana na Trgu Svetog Save u Kraljevu trebalo je da bude muzička i da, u šarenilu boja, uz ritam „klasike” rade i vodoskoci. No, ona je danas obična bara

Kraljevo – Nije se u Beogradu, što se Srbije tiče, pojavila prva ideja o muzičkoj fontani, već u Kraljevu. Bilo je to još sredinom 2008. godine, kada je u gradu rekonstruisana glavna ulica, tačnije šetalište i jedan gradski trg.

Najpre je na početku šetališta sagrađena prva fontana, sasvim obična, tako što niz ogromnu stenu „klizi” voda i ona i danas tako funkcioniše uprkos glasinama koje pojedini Kraljevčani šire, kako je to nekakav skriveni „neprijateljski” simbol ili da je pomenuti kamen radioaktivan…

Druga fontana, o kojoj se više govori, jeste ona „muzička”, na Trgu Svetog Save rekonstruisanom iste 2008. godine. Tadašnja gradska vlast je najavljivala da će trg, uklanjanjem tenka, kao simbola socrealističkog spomeničkog pristupa, biti „oplemenjen i svetski uređen, sa fontanom i manjim amfiteatrom…”

Međutim, desilo se da je shodno projektu uklonjeno mnogo drveća i ukrasnog šiblja pa je prevladao beton od reljefnih ploča, tako da ovaj trg mnogi, naročito stariji Kraljevčani, danas nazivaju „golim otokom”. U sklada s tako najavljenom kultivizacijom pomenutog prostora, tu je trebalo da bude ta fontana, dakle muzička, prva takva u Srbiji.

(Miroljub Dugalićčetvrtak, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.