U trendu

Unapređenje rada zdravstvenih ustanova i privatne prakse

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti stvoriti uslovi za unapređenje rada zdravstvenih ustanova i privatne prakse.

Obrazlažući predložene izmene zakona u Skupštini Srbije, Lončar je rekao da se izmenama unapređuje kvalitet zdravstvene zaštite u Srbiji.

On je naveo da izmene predvidjaju da pripravnički staž, sa visokom spremom, traje šest meseci ne samo za doktore medicine, kako je do sada bio slučaj, već i za doktore stomatologije, diplomirane farmaceute i biohemičare i medicinske sestre sa visokom stručnom spremom koje su završile fakultet zdravstvene struke.

Predloženim izmenama uređuje se postupak dobijanja, obnavljanja i oduzimanje licence i ukida se mogućnost da zdravstveni radnik, kome je trajno oduzeta licenca, može da obavlja određene poslove iz zdravstvene delatnosti, pod nadzorom onog ko ima licencu, kazao je ministar.On je podsetio da velikom broju zdravstvenih radnika ističe licenca do kraja 2015. godine i da su zato hitno potrebne izmene zakona, jer mnogo njih nije prikupilo dovoljan broj bodova da bi obnovilo licencu.Kako je naveo, izmenama je predviđeno i da se pod pojmom zdravstveni radnik podrazumevaju i nastavnici i saradnici fakulteta zdravstvene struke koji predaju kliničke predmete i oni koji ne izvode nastavu iz kliničkih predmeta, a pružaju uslugu u zdravstvenim ustanovama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.