UNFPA: Mladima potreban bezbedan prostor

BEOGRAD – Mladima je potreban bezbedan prostor kako bi mogli da učestvuju u donošenju odluka i doprinose razvoju, miru i socijalnoj koheziji, navodi Populacioni fond Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNFPA) povodom Međunarodnog dana mladih koji se obeležava 12. avgusta.

Iz UNFPA ukazuju da je mladima treba prostor u kome mogu da provode vreme zajedno, budu aktivni shodno svojim potrebama i interesima, učestvuju u donošenju odluka i slobodno se izražavaju, kao i da doprinose razvoju, miru i socijalnoj koheziji.

Direktorka UNFPA za Srbiju Doina Bologa naglašava da je tokom protekle četiri godine uočena velika korist koju mogu da imaju omladinski prostori i podrška slobodnim aktivnostima.

„Kroz angažovanje mladića i dečaka u lokalnim kancelarijama za mlade i Budi muško klubove širom Srbije, uvideli smo da mladići mogu da budu naši saveznici u borbi za rodnu ravnopravnost, i da podstiču promene u svojim lokalnim zajednicama”, navela je Bologa.

Zamenica direktora UNFPA za Srbiju Marija Raković istakla je da je od 2015, UNFPA podržavala rad sa izbeglicama i migrantima u Srbiji, uključujući i mlade.

“Samo ove godine više od 40 radionica pružilo je bezbedno okruženje za više od 400 žena i devojčica iz migrantske populacije. One su na radionicama usvojile nove veštine i razgovarale o ljudskim pravima, nasilju, ženskim pravima i mnogim drugim temama koje su njima važne”, kaže Raković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.