U trendu

UNHCR: Obezbeđena pomoć za 13.000 migranata

U Preševo dnevno dođe od 600 do 1.000 migranata iz Sirije, Iraka i Avganistana, saopštila je danas Agencija UN za izbeglice (UNHCR) koja je od početka juna obezbedila pomoć za njih oko 13.000.

Pomoć se sastoji iz obezbeđivanja vode, hrane i higijenskih sredstava, a distribuira se preko Crvenog krsta u Preševu, navodi se u saopštenju.

Pored toga, obezbeđena je i komjuterska i druga oprema organima koji rade u danas otvorenom Kolektivnom centru za migrante u Preševu.

UNHCR refundira troškove apotekama u Preševu i Vranju za lekove koji se izdaju migrantima na osnovu recepata domova zdravlja, dodaje se u saopštenju UNHCR.

U novootvorenom centru u Preševu, migranti izražavaju nameru da traže azil a tu im se pruža i prva pomoć, voda i hrana.

Mnogi od njih, među kojima su i žene i deca, bežeći od rata i progona u Siriji, Iraku i Avganistanu, stižu u južnu Srbiju iscrpljeni nakon napornog puta. Upućuju se i u zdravstvene, socijalne i druge javne ustanove, pre nego što nastave put u nameri da pronađu zaštitu i da se priključe porodicama i prijateljima u evropskim zemljama, objašnjava se u saopštenju.

Kolektivni centar u Preševu, namenjen privremenom smeštaju migranata, prethodno danas su otvorili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanadar Vulin i šef Predstavništva visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji Hans Fridrih Šoder.

U kolektivnom centru, koji se nalazi u potpuno adaptiranoj zgradi Preduzeća za obradu duvana, migranti će po ubrzanoj proceduri dobijati odgovarajuća dokumenta, hranu i medicinsku pomoć.

Vulin, koji je i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, rekao je da otvaranjem centra Srbija pokazala da je ozbiljna i organizovana država.

Šoder je rekao da „otvaranje novog prihvatnog centra predstavlja još jedan izraz snažnog proaktivnog angažovanja Srbije u evropskoj solidarnosti sa izbegličkim krizama i prekretnicu u razvoju azilnog sistema.“

U Centru je, pored punktova za prihvat i pružanje pomoći migrantima, otvorena i potpuno adaptirana i klimatizovana posebna prostorija za prihvat majki sa decom.

Republičke i lokalne vlasti su, uz podršku UNHCR-a, uspele da otvore novi centar za manje od deset dana, „kako bi se odgovorilo na stalni priliv od 600-1.000 izbeglica dnevno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.