U trendu

UNHCR: Premijerno prikazan film o izbeglicama 'Šta su poneli sa sobom'

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) organizovala je danas u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu premijeru kratkog filma o izbeglicama „Šta su poneli sa sobom“.

Film je snimljen po tekstu poeme Jenifer Toksvig inspirisane pričama i svedočenjima izbeglica o patnji koju su proživeli kada su bili prisiljeni da napuste svoje domove usled sukoba i progona, kao i o predmetima koje su uspeli da ponesu.
Poema ֦“Šta su poneli sa sobom“ prvo je pretočena u video koji su snimili Kejt Blančet, ambasadorka dobre volje UNHCR-a i poznati glumci i predstavljena publici u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. godine, saopšteno je iz UNHCR.

Od tada je prevedena na nemački, poljski i na srpski i danas je predstavljena publici u Srbiji.

Snimanje je organizovano na inicijativu Branke Katić, glumice i istaknute zastupnice UNHCR-a za prava izbeglica, kojoj su se pridružili poznate glumice i glumci – Jasna Djuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

Najavljujući film, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji, izjavila je da „svako od nas može biti primoran da pobegne iz svog doma i svoje zemlje za svega nekoliko minuta, kako mnogi u Srbiji nažalost dobro znaju“.

„Ovaj kratak, ali snažan i dirljiv film podseća nas na univerzalnost bola koji prati beg iz sopstvene zemlje. Takodje, šalje i moćnu poruku da je izbeglicama širom sveta potrebno pružiti zaštitu, solidarnost i mogućnost da svojim veštinama doprinesu društvu koje ih je prihvatilo“, rekla je Boneli.

„Srbija je zemlja u kojoj se desila najveća integracija izbeglica nakon Drugog svetskog rata. Gotovo 400.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uzelo je državljanstvo Republike Srbije i time se formalno integrisalo, postavši punopravni gradjani Republike Srbije“, navela je zamenica Komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Premijera i promocija videa „Šta su poneli sa sobom“ početak je inicijative #IzbegliceMojeKomšije koju pokreće UNHCR sa ciljem da bolje upozna javnost u Srbiji sa stradanjima izbeglica, njihovom snagom i potencijalom koji donose u nove zajednice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.