najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

UNHCR: Srbiji 47 miliona dolara u slučaju zatvaranja granica

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Fridrih Šoder rekao je da je, ukoliko Srbija po uzoru na ostale zemlje zatvori granice za izbeglice, za našu zemlju predviđena pomoć u iznosu od 47 miliona dolara, ali je izrazio nadu da do toga neće doći i da neće biti nagomilavanja izbeglica u Srbiji.

On je za RTS rekao da Srbija neće biti “tampon zona” za izbeglice, ističući da UNHCR pomaže vlastima u nošenju sa ovom krizom.

Upitan da prokomentariše najavu da bi Srbija oko 1. marta mogla da, po uzoru na Austriju, zatvori granice, Šoder je rekao da UNHCR zajedno sa vladom, međunarodnim organizacijama za migrante i celim društvom ima odgovor.

“Imamo plan koji je usvojen i koji predviđa pomoć od 47 miliona dolara, u čemu bi UNHCR doprineo sa 12 miliona dolara. Međutim, nadam se da to neće biti potrebno i da neće biti nagomilavanja izbeglica u Srbiji”, rekao je Šoder.

Povodom najave da Srbija može da primi maksimalno 6.000 izbeglica, on je ocenio da za tim najverovatnije neće biti potrebe.

“Nemamo toliko izbeglica ovde. Juče je najviše došlo 1.000 njih. Kapacitet od 6.000 je stvoren da se spasu životi u toku zime, ali ne postoji sporazum da će Srbija prihvatiti taj broj ljudi”, ističe Šoder.

Što se tiče migranata koji su vraćeni iz Hrvatske, kaže da je prvo potrebno sagledati razloge zbog kojih su vraćeni – da li je reč o zakonskom procesu, da li je Srbija bila primorana da ih prihvati i da li su imali mogućnost da zatraže azil.

“Ukoliko im je potrebna međunarodna zaštita, oni mogu i da zatraže da se vrate kućama”, naveo je, dodavši da bi neki od njih želeli da se vrate, a neki možda i da se prijave za azil u Srbiji.

Šoder je istakao da UNHCR aktivno pruža podršku vladi Srbije da nastavi da se odgovorno ponaša prema ljudima, kako onima koji prolaze tako i onima koji se “zaglave” ovde.

“Pomažemo u poboljšanju infrastrukture, u administraciji u azilnom sisitemu, utvrđivanju izbegličkog statusa”, precizirao je.

Kako je dodao, UNHCR u Srbiji sarađuje sa svojim kancelarijama u ostalim zemljama na izbegličkoj ruti kao i sa ostalim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem migranata, jer je, naglasio je, reč o problemu koji će biti rešen samo u kontekstu stvarne evropske solidarnosti.

Šoder je izrazio optimizam jer su brojke pale, što daje “mogućnost da se sprovede prava politika, bez ikakvog paničenja”, a što će, kako smatra, biti bolje rešenje od onog u kojem su migranti gurnuti u ruke krijumčara.

“To može da se izbegne regularnim načinom. Postoji pravi način da izbeglice dođu u Evropu, a ne da hodaju preko granica i prelaze teritorije zemalja koje nisu deo EU”, zaključio je šef predstavništva UNHCR-a.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike